Прочитај ми чланак

Масовни протести након пожара у становима у Синђангу натерали кинеске власти да…

0

Масовни протести против затварања услед ЦОВИД-19 избили су широм Кине, укључујући и велике градове, након ужасне смрти најмање 10 људи у главном граду Синђианга Урумчију у северозападној Кини, када ватрогасци нису успели да дођу до пожара који је остављен да гори сатима због блокада услед ковид-19 и закључавања широм стамбеног насеља.

Видео снимци инцидента постали су вирални на кинеским друштвеним мрежама пре него што су интернет цензори успели да уклоне вести о трагедији, што је изазвало гнев јер је све више округа широм Кине најавило своја затварања као одговор на све већи број инфекција ковид-19.

Протести су избили на многим местима широм града Урумчија 25. новембра, а бесни становници су захтевали да се укине карантин у целом граду, који је трајао три до четири месеца.

Становник заједнице Лианкинг у Урумчију рекао је за Епоцх Тимес 26. новембра да су многи становници изашли из својих станова у ноћи 25. новембра. „Људи су изашли да протестују у свим заједницама у Урумчију, сви су изашли.“

Љути становници разбили су блокаде и срушили ограде, узвикујући слогане „доле Комунистичка партија“ и „Си Ђинпинг треба да поднесе оставку“.

Суочене са протестима, градске власти су 26. новембра објавиле да ублажавају ограничења у Урумчију због ковид-19.

Грађанима је речено да могу да напусте куће све док су три дана у изолацији и да је продавницама дозвољено да се поново отворе. Подручја високог ризика која нису пријавила нове инфекције пет узастопних дана такође би била рекласификована у подручја ниског ризика, што би омогућило становницима да напусте своја стамбена насеља.

Становник који има ресторан у округу Мидонг рекао је за Епоцх Тимес: „Овог пута протест је био прилично жесток, па је успео“, мислећи на одговор власти.

Протести против строгих ограничења ковид-19 у граду Урумчи, Синђианг, Кина, у овом снимку добијеном из видео снимка објављеног 25. новембра 2022. (Видео снимак преузет од Ројтерса/преко Ројтерса) „Доста људи у другим заједницама такође протестује“, рекао је. „Предуго смо били затворени… Сви су толико угушени [карантин] да само што не експлодирају, а ресторанима би требало дозволити да се отворе сада након протеста“.

Власница супермаркета у Шуиму Шангченгу, Урумчи, потврдила је за Тхе Епоцх Тимес да је њеној радњи дозвољено да се поново отвори 26. новембра.

У међувремену, након националног конгреса Комунистичке партије Кине (КПК), режим је објавио нове прописе о превенцији епидемије са циљем да спречи прекомерну употребу контролних мера од стране локалних власти. Међутим, ажуриране политике се и даље придржавају рестриктивног приступа „нултог ковид-19“, остављајући локалне власти без много простора за промене политике.

Са брзим порастом броја инфекција овог месеца, све више кинеских градова најавило је више затварања у новим областима, што је изазвало растући гнев јавности.

Након што је протест избио у Синђангу, протести великих размера такође су примећени у Пекингу, Гуангџоуу, Шангају, Џенгџоу и другим градовима против неодрживих мера контроле „нултог ковид-а“ КПК.

Становници Пекинга заједно занемарују наредбе о закључавању

Почетком новембра званични број новозаражених у Пекингу премашио је 10.000. Упркос томе што су 20 нових области увеле блокаду, власти у Пекингу нису се усудиле да најаве затварање широм града, иако је већина делова града била под блокадом.

Међутим, након протеста у Синђијангу 25. новембра, многи становници Пекинга, који више нису могли да подносе блокаде, пробили су сопствене блокаде и изашли на улице кршећи владине наредбе о затварању.

Госпођа Ли из пекиншког округа Дашинг рекла је за Тхе Епоцх Тимес 27. новембра да је стамбена заједница у којој живи била затворена и да се придружила протесту.

„Сви у нашој заједници отворили су своја запечаћена врата и изашли напоље. У заједницама иза нас и поред нас, становници су такође гурнули блокаду и изашли“.

Такође је открила да су продавнице сада отворене за посао упркос усменим наредбама локалних власти о затварању.

Стамбене заједнице у Пекингу често су биле затворене због тога што су поједини становници били позитивни на ковид. Становници су почели да предузимају колективне акције да подрже своје комшије који су позитивни и не желе да их власти на силу одведу у централизовани карантин.

Према извештају медија под контролом кинеског режима ифенг.цом, у великом стамбеном делу Пекинга Вангџинг, становници многих заједница објавили су јавна писма на кинеским друштвеним мрежама у којима се наводи: „Ако заражени суседи наиђу на било који облик принуде, као што је карантин и преиспитивања и других сродних мера, спреман сам да им помогнем у заштити њихових индивидуалних права у складу са законом“.

„Не кривимо нити дискриминишемо невине заражене комшије. Ово је одржавање најосновнијег моралног поштовања према људским бићима у цивилизованом друштву! И ми им пружамо помоћ колико је то могуће”.

Кинески посматрач Џоу Сјаохуи написао је у својој колумни за Тхе Епоцх Тимес: „Ова акција становника Пекинга је самоорганизована помоћ против строге контроле ковид-а и показује њихово буђење“.

Становници Гуангџоуа се свађају са полицијом

Снимак који је кружио друштвеним мрежама приказује становнике округа Хаизху у граду Гуангџоу како се боре са полицијом 25. новембра. Срушили су гвоздене ограде и бацили столице и друге предмете из шатора за спречавање епидемије у свом суседству.

Г. Менг (псеудоним), сељанин у селу Хоујиао у округу где су многи становници мигранти у граду, потврдио је за Тхе Епоцх Тимес да је видео снимак истинит. „Сада је превише хаотично, епидемија је свуда, а округ Хаизху је потпуно закључан“.

Господин Менг је рекао да је директан узрок сукоба то што је локална продавница продавала скупе цигарете током карантина, а да су локални становници започели свађу са власником продавнице.

Менг је рекао: „Наше подручје је затворено месец дана. Неки људи не могу да купе храну, а многи људи немају шта да једу.” Народ је искористио прилику да се побуни, рекао је он.

Други становник, господин Шен (псеудоним), рекао је за Епоцх Тимес да су власти само једном делиле залихе 16. новембра, а у другим временима, становницима је остало да купују скупо поврће и храну.

Менг је рекао да је након инцидента са власником продавнице полиција ушла у неколико возила и започела насилан сукоб са станарима. Након тога, продавци поврћа нису могли да уђу у то подручје, а званичници нису пуштали становнике да изађу да купе храну.

„Нема хране за јело, а сви испољавају свој бес кроз туче и свађе. Они [власти] су затворили све раднике мигранте унутра и немају хране. Наравно [становници] су гурнули све гвоздене плоче које су блокирале то подручје“.

“Туча је трајала од јутра до мрака”, рекао је Менг. „Дошло је четири-пет аутомобила полицајаца. Завршило се у 7 или 8 увече. На крају су изашле хиљаде сељана, укључујући и оне који су посматрали са стране. Полиција је носила оружје и пендреке и ухапсила неколико људи. Интервентна полиција је тукла неке ненаоружане становнике”.

Кинези то више не могу да поднесу

Зхенг Ксугуанг, амерички економиста, рекао је за Епоцх Тимес да КПК више не може оправдати своје строге мере превенције епидемије јер је толико људи љуто, а ограничења су достигла неподношљив ниво. Након скоро три године живота под политиком нултог ковид-19, све више људи се придружује протестима.

Коментатор актуелних питања Хуи Хују рекао је за Епоцх Тимес 27. новембра да недавни пораст броја људи у Шангају, Пекингу, Синђангу, Гуангџоуу и другим местима показује да је толеранција шире јавности у Кини према политици „нултог ковид-19“ смањена и достигла је критичну тачку — народ не жели више да трпи и жели да се побуни.

Ако влада не преузме иницијативу за укидање карантина, онда ће људи устати да збаце ову политику. „Деведесет посто људи јасно узвикује звучни слоган једне епохе, „Доле комунистичка партија“. Мислим да је за КПК веома тешко да преживи овај пут.”

Колумниста Џоу је такође рекао да оно што је КПК учинила Кини и кинеском народу током три године пандемије не само да је изазвало пад економије и да људи живе у тешким околностима, већ је такође изазвало друштвени хаос и разне трагедије.

Запитао се зашто је КПК потрошила толико новца, радне снаге и труда да пошаље ковид позитивне људе на места за централизовани карантин.

„Без обзира шта је, КПК занемарује јавно мњење и осећања, и наставља да иде путем који се завршава самоубиством”.