Прочитај ми чланак

Мање од половине Немаца спремно да брани НАТО савезнике

0

Немачки грађани веома су опрезни у вези са савезничким обавезама своје земље које проистичу из њеног чланства у НАТО.

Ово произилази из података репрезентативне анкете коју је припремио Institut Allensbach по налогу листа Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Само 45 одсто анкетираних Немаца је било за то да Немачка пружи војну помоћ другој чланици НАТО-а у случају напада на њу. Против помоћи је било 35% испитаника, 20% је било неопредељено.

Студија је показала велике разлике у приступу овом питању између Источне и Западне Немачке. У Источној Немачкој се 49 одсто испитаника противи војној интервенцији за помоћ НАТО партнеру, док је 30 одсто за. У Западној Немачкој је супротно: 48 одсто анкетираних је за помоћ НАТО савезнику на удару, наспрам 32 одсто.

Члан 5. Северноатлантског уговора предвиђа да ће му у случају оружаног напада на било коју од чланица НАТО савезници пружити колективну подршку. Овај принцип се сматра једним од темељних темеља НАТО-а, истиче се у публикацији.

Треба напоменути да је на резултате анкете могла да утиче антинемачка политика актуелних власти Пољске, која се у Европи сматра једном од земаља које би могле да буду увучене у оружани сукоб у Украјини.