Прочитај ми чланак

Макрон жели да уведе ваучере/бонове за храну

0

Француски председник Емануел Макрон поновио је своје обећање да ће породицама у невољи издати ваучере за храну због наглог раста цена горива и сировина, изазваних, како је тврдио, текућом руском војном интервенцијом у Украјини.

У интервјуу за радио France Bleu у уторак, Макрон је рекао да се свет суочава са „глобалном кризом хране“.

Истичући да је Француска саветовала друге европске земље да изађу са „јединственим одговором“ на ово питање, председник, који се суочава са изборима 10. априла, рекао је да је његова влада већ предузела низ мера, укључујући ограничења на потрошњу енергије и попусте на гориво, да подржи становнике земље.

Истичући да су Украјина и Русија „праве фарме за међународно снабдевање храном“, Макрон је рекао: „Желим да уведем ваучере за храну како бих помогао најскромнијим домаћинствима и средњој класи да се суоче са овим додатним трошковима“. Он је додао да би такође желео да његови сународници „купују локално“ и да купују француске производе.

Макрон је размишљао о идеји ваучера за храну још од децембра 2020. године, што сада чини једним од његових предизборних обећања.

Међутим, детаљи програма подршке грађана са ваучерима тек треба да буду откривени. Још се не зна на који износ би ваучери гласили, које производе би покривали, како би тачно били распоређени и ко би имао право на њих.

Русија и Украјина су међу највећим светским произвођачима усева. Према Конференцији Уједињених нација о трговини и развоју (UNCTAD), две земље представљају 53% светске трговине сунцокретовим уљем и семеном и 27% пшеницом.

Европска централна банка је раније саопштила да се „очекује да ће инфлација хране остати висока током 2022. године” због високих цена роба и „ванредних повећања” цена гаса и струје.

Европска комисија тренутно ради на мерама које би могле повећати сигурност хране у ЕУ.

Међутим, како UNCTAD упозорава, све земље ће неизбежно бити погођене кризом изазваном сукобом. Повећање цена хране и горива „утицаће на најугроженије у земљама у развоју, вршећи притисак на најсиромашнија домаћинства која троше највећи део свог прихода на храну, што ће резултирати тешкоћама и глађу“, упозорила је организација.

Москва је спровела специјалну операцију у Украјини крајем фебруара, након седмогодишњег сукоба због неуспеха Кијева да спроведе услове споразума из Минска што је довело до коначног признања република Донбаса са престоницама у Доњецку и Луганску од стране Русије. Протоколи уз посредништво Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус тих региона у оквиру украјинске државе.

Русија сада захтева да се Украјина званично прогласи неутралном земљом која се никада неће придружити војном блоку НАТО-а који предводе САД. Кијев инсистира да је руска офанзива била потпуно ничим изазвана и демантовао је тврдње да је планирао да силом поврати две републике.