Макрон оптужио Ердогана да је пркршио обећања у вези Либије

0

Емануел Макрон оптужио председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да је прекршио обећања дата на конференцији о Либији, након што су турски ратни бродови и сиријски борци стигли у ту северноафричку земљу

Председник Француске Емануел Макрон оптужио је данас председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да је прекршио обећања дата на конференцији о Либији, након што су турски ратни бродови и сиријски борци стигли у ту северноафричку земљу.


„Желим да изразим забринутост у вези са понашањем Турске у овом тренутку, што је у потпуној супротности са оним на шта се председник Тајип Ердоган обавезао на конференцији у Берлину“, рекао је Макрон на заједничкој конференцији за новинаре са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом, пренео је Ројтерс.

Макронови коментари уследили су недељу дана након што су се Уједињени Арапски Емирати, Египат и Русија, који подржавају команданта либијске војске на истоку земље Калифе Хафтара и Турска, која подржава владу у Триполију сагласили са западним силама у Берлину да ће радити на подстицању трајног прекида ватре и подржати ембарго на оружје.

Међутим, од тада је дошло до сукоба са Хафтаровом Либијском националном армијом која покушава да отвори нови фронт кретањем према граду Мисрата на западу земље.

Прочитајте још: Ердоган оштро критиковао Макрона: Уочи самита НАТО, председник Турске изрекао оштре коментаре на изјаве француског колеге о алијанси

Макрон је потврдио присуство турских бродова и оптужио Анкару да крши суверенитет Либије и угрожава безбедност Европе и западне Африке.