Прочитај ми чланак

Макрон: Односи САД и Европе нису синхронизовани

0

Због високих цена енергената односи између САД и Европе нису синхронизовани, изјавио је француски председник Емануел Макрон.

Макрон је у интервјуу за америчку телевизију „Си-Би-Ес њуз“ рекао да су, по његовом мишљењу, актуелна америчка администрација и председник Бајден лично „веома везани за Европу“.

„Али ако погледате ситуацију данас, заиста постоји десинхронизација. Зашто? Енергија. Европа је купац гаса и нафте, САД је произвођач. А ако погледате ситуацију, наша индустрија и наша домаћинства купују по различитим ценама. Дакле, постоји велики јаз који утиче на куповну моћ и конкурентност наших друштава“, објаснио је француски председник.

Говорећи о Украјини, он је напоменуо да Европа и САД учествују у овом сукобу „у име истих принципа“.

„Али цена овог рата није иста са обе стране Атлантика“, додао је Макрон.

Председник Француске додао је да одржава директан контакт са руским колегом Владимиром Путином и да преговоре сматра јединим начином да се пронађе решење за ситуацију око Украјине.

„Увек одржавам редовне разговоре и директан контакт са председником Путином, јер сматрам да је најбољи начин да се настави сарадња ─ задржавање овог директног канала“, рекао је Макрон у интервјуу за америчку телевизију „Си-Би-Ес њуз“.

Одговарајући на питање о решавању тренутне ситуације, француски председник је напоменуо да о томе „треба да одлучују Украјинци“.

„Једини начин да се нађе решење су преговори. Не видим војну варијанту“, рекао је Макрон.

Француски председник је такође навео да руски лидер сматра да Запад тежи „уништењу Русије“.
„Мислим да не тежимо томе. Ми, Французи, никада нисмо томе тежили. Штавише, имамо веома блиске везе са културно-историјског становишта. И увек смо поштовали руски народ“, истакао је Макрон.

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције и демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.