Прочитај ми чланак

Мађарско не НАТО мисији у Украјини: Шта су се договорили Орбан и Столтенберг

0

Генерални секретар Алијансе прихватио је одлуку Мађарске да не учествује у НАТО мисији у Украјини, али да Будимпешта заузврат не блокира одлуке Алијансе које се тичу даље подршке Кијеву

Премијер Мађарске Виктор Орбан одбио је да учествује у иницијативама које имају за циљ даљу помоћ Украјини, потврдио је данас генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у Будимпешти, где је допутовао како би се са Орбаном договорио о даљим акцијама НАТО-а и украјинској кризи.

Како јавља „Спутњик интернешенел“, мађарски премијер је истакао да би учешће у НАТО активностима изван граница Алијансе требало да буде на добровољној основи, што је Алијанса прихватила.

„Замолио сам генералног секретара да појасни да све војне акције НАТО-а ван територије Алијансе, у складу са правилима и традицијом НАТО-а, могу бити само на  добровољној основи. То је потврђено на данашњим разговорима, а Мађарска је добила потребне гаранције“, рекао је Орбан на конференцији за новинаре. Он је објаснио да иако се Мађарска противи НАТО мисији у Украјини, она ту мисију не може да спречи, будући да је подржава највећи број чланица Алијансе. 

Столтенберг је изјавио да се са Орбаном договорио да Мађарска заузврат неће блокирати одлуке НАТО самита о Украјини, који ће се одржати у јулу ове године, а које ће се тицати даље финансијске помоћи Кијеву. Како је објаснио, то подразумева договор са Мађарском да не учествује у НАТО мисији посвећеној Украјини.

„Мађарски премијер је јасно рекао да Мађарска неће учествовати у тим напорима, што сам ја прихватио. Такође ми је драго што смо се премијер Мађарске и ја договорили око услова неучешћа Мађарске у напорима да се подржи Украјина. Мађарски представници неће учествовати у таквим активностима, мађарска средства неће бити коришћена за ово“, изјавио је Столтенберг, преносе „РИА Новости“.

Орбан је поновио да се став Будимпеште разликује од става осталих чланица, а шеф Алијансе је поручио да је „Мађарска увек била цењена НАТО чланица“, додаје Танјуг.

Посета Столтенберга организована је у тренутку када НАТО чланице праве нацрт плана за осигуравање западне подршке кијевском режиму од било каквих будућих политичких промена унутар Алијансе.

То подразумева да ће НАТО преузети улогу главног координатора за наоружавање Кијева од контакт групе у Рамштајну коју предводе САД, али и нове финансијске обавезе за чланице Алијансе које ће тек бити дефинисане, објашњава „Еуроактив“.

Договор са Орбаном има за циљ да задовољи захтеве Мађарске да не буде укључена у даље акције око Украјине, али је и својеврсно зелено светло за НАТО да има једну чланицу мање која би могла да јој стане на пут даље ескалације којој очигледно тежи.

Ово потврђује и новинар Радија Слободне Европе Рикард Јозвјак, који је на Иксу данас написао да договор са Орбаном значи да више нико неће блокирати НАТО да „преузме контролу над координацијом тренинга и снабдевањем Украјине војном опремом“. 

 

Мађарски премијер више пута је изјављивао да неће дозволити да његова земља буде увучена у сукоб у Украјини и да не жели да учествује у евентуалној мисији Северноатлантске алијансе на украјинском тлу, а његова политика војне неутралности од ескалације руско-украјинског сукоба у фебруару 2022. године до сада је закомпликовала велики број одлука унутар ЕУ.

Према речима министра спољних послова Литваније Габријелијуса Ландсбергиса, којег цитира „Еуроактив“, Будимпешта је „блокирала око 41 одсто резолуција ЕУ о Украјини„, као и Европски мировни фонд, преговоре о украјинском чланству ЕУ, али и декларације ЕУ о Грузији.

„Еуроактив“ подсећа и да је Орбан „закомпликовао“ велики број одлука унутар Европске уније по питању наоружавања Кијева, као и да тренутно блокира финансијску надокнаду у оквиру шеме ЕУ за испоруку оружја украјинским снагама, чија вредност премашује шест милијарди евра.