Прочитај ми чланак

Мађарски стручњаци: Долар умире пред нашим очима – Ево шта се дешава

0

Управо сада, пред нашим очима, дешава се пад америчке империје и смрт долара. Овакву тачку гледишта изнели су мађарски политички стручњаци Ласло Богар и Миклош Кевехази.

Да би доказали своју тезу, Миклош Кевехази и др Ласло Богар нуде да се мало зарони у историју. Они објашњавају да се светска трговина често заснива на такозваном „трипартитном систему“.

Када једном региону очајнички требају добра из другог региона, али нема добара за узврат, приморан је да у причу уведе трећи регион.

„Класичан пример за то је био 17. и 18. век. Европи су била потребна добра Новог света (шећерна трска, памук, дуван), али није могла да понуди довољно својих добара заузврат. Тако је своју јефтину и неквалитетну индустријску робу у Африци мењала за робове, односно за људе које је уз велику зараду могла да прода Америци. На крају су успела „два угла“ троугла (Европа и Америка), а Африка од тада тоне у потпуну катастрофу“, објашњавају мађарски аналитичари примером.

По сличној шеми је „направљен“ и „петродолар”, уз помоћ којег су САД, у дослуху са Саудијском Арабијом, цео свет гурнуле у катастрофу на пола века, а свет још увек није био свестан тога. Међутим, према речима Богара и Кевехазија, нешто ће се увелико променити.

„Петродолар“

Систем створен у „Бретон Вудсу“ 1944. поставио је темеље за глобалну доминацију америчке империје, и скоро четврт века показао се непобитним. Није био потребан никакав „троугао“, јер су се сва добра света слила у Америку, а за то је платила у доларима – у ствари, само обичним папиром.

Међутим, свет се није забринуо, јер је иза овог „папира“ стајала „највећа златна резерва“ у светској историји и фиксни курс долара према овом злату. У сваком тренутку, када би свет био „надувен“ веома великом количином долара, валута би се могла заменити за жути метал.

А до краја шездесетих, свет је почео да брине, многе земље су почеле да изражавају мишљење, да је време да Америка докаже, да иза долара заиста стоји одговарајућа златна резерва. Међутим, за Америку би то било погубно, јер би се испоставило да у ствари не може себи да приушти, да плати свету који финансира њену економију. И тада је у САД дошла идеја, да се прибегне концепту „трипартитног система“ и створи „златни троугао” заснован на „петродолару”.

„Требало је само пронаћи одговарајући „трећи угао” за њега, а ко тражи, наћи ће. Саудијска Арабија и блок нафтних монархија под њеном контролом на Блиском истоку, постали су тај недостајући трећи угао“, кажу Ласло Богар и Миклош Кевехази.

Суштина договора је била, да ако би свет био да приморан да купује нафту само за доларе, онда би Америка пронашла „робу“ којом би платила свету. Требало је само дискретно одвојити долар од злата и везати га за нафтне послове.

„А онда смо морали да организујемо још један рат на Блиском истоку да поскупимо нафту шеснаест пута. А да би се купила нафта, у почетку је, наравно, било потребно купити доларе. Није лоше, зар не? – откривају шему мађарски аналитичари.

Темељи америчког светског царства

Већина земаља зависних од нафте платила је Саудијској Арабији, али је већина тог новца завршила у Америци, углавном у виду куповине оружја. Стога је било неопходно изазивати и подржавати сукобе, што су САД успешно радиле захваљујући својој војној моћи.

„Хајде да погледамо историју. Темељи америчке глобалне империје су трговина, новац и медији“, објашњавају стручњаци.

Међутим, постоји још један фактор – гигантска војна моћ Сједињених Држава. Он је потребан у случају, да три поменута софтверска оружја не би могла да уразуме оне земље, које нису хтеле да се послушно уклопе у овај империјални поредак. Затим, према речима мађарских политиколога, САД увек имају при руци „коктел отрежњења“ за непослушне.

Смрт америчке империје

Кроз овај модел прикривеног економског диктата, Вашингтон је током пола века исисао ресурсе у вредности од око 100.000 милијарди долара из остатка света, углавном Европе, Русије и Кине.

Међутим, америчка империја је одједном почела да схвата да ће све ближи евроазијски систем сарадње између Европе, Русије и Кине постепено учинити ову структуру моћи непотребном, и на тај начин, уништити америчку валуту и ​​саму империју, засновану на позицијама долара.

Не желећи да изгуби своје позиције, Вашингтон је проактивно покренуо данашњи светски рат који је постао веома збуњујући. Док се Европа послушно искорењује, и постаје све рањивија марионета америчке империје, Русија и Кина се озбиљно опиру.

Не само да све тешње сарађују, већ и Саудијској Арабији дају шансу да поништи тај „троугласти” договор са Сједињеним Државама, односно да одвоји нафту од долара. Најинтересантније је да САД то не могу спречити. Они могу само понизно да замоле саудијског престолонаследника за мало сарадње.

„Појављују се контуре нове глобалне економије моћи“, тврде Богар и Кевехази.

Мађарски експерти подсећају да су све империје које су постојале пре САД, пале чим им се срушио монетарни систем. Чини се да се то сада дешава и Сједињеним Државама. Смрт њихове валуте је близу. Уз то, САД све више доживљавају унутрашње проблеме, јер нису биле мудре у располагању својим предностима, које им је дао „петродолар“.

Међутим, Вашингтон и даље не губи наду да ће играти улогу „спаситеља света“, због чега настављају да гурају Русију да донесе фаталну одлуку, која би могла да створи глобалну катастрофу.

Суштина ове смртоносне замке је следећа- победи или умри. Вашингтон се нада победи, али у случају губитка и смрти америчке империје, планира да повуче цео свет за собом.