Прочитај ми чланак

Мађарска усвојила закон, враћа мигранте Србији

0

Будимпешта -- У Мађарској је усвојен закон који полицији дозвољава да враћа илегалне мигранте које открије у зони од осам километара од јужне мађарске границе према Србији

Wikimedia Commons/Mstyslav Chernov

Wikimedia Commons/Mstyslav Chernov

Ројтерс преноси да је овај потез изазвао критике УН Високог комесаријата за избеглице (УНХЦР).

Агенција наводи да је ограда од бодљикаве жице, коју је Мађарска подигла дуж јужне границе са Србијом и Хрватском, помогла да се знатно смањи прилив миграната у односу на стотине хиљада које су прошле године ишле преко Балкана ка северној Европи, посебно Немачкој.

Наводи се да, и поред тога, мигранти у мањем броју и даље долазе на мађарску границу са Србијом. Мађарске власти су успоставиле две транзитне зоне у којима мигранти могу да поднесу захтев за азил.

„Циљ је да се омогући (властима) да се врате назад кроз капију граничне ограде држављани трећих земаља који су у Мађарској нелегално и који су ухапшени унутар осам километара од границе“, наведено је у образложењу новог закона.

Ројтерс наводи да српске власти нису тренутно биле доступне за коментар о овом закону.

Мађарска је, према званичним владиним подацима, ове године имала 19.140 захтева за азил, а више од 14.000 миграната је јужну границу прешло нелегално, а недавно је та земља ограничила број људи коју могу да уђу у транзитну зону на највише 30 дневно.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!