Прочитај ми чланак

Мађарска БЛОКИРАЛА одлуку о пакету помоћи Украјини…

0

Мађарска је данас блокирала одлуку о пакету помоћи Украјини у вредности од 18 милијарди евра и тако приморала Европску комисију и ЕУ да траже алтернативно решење како би Украјина добила финансијску помоћ у јануару.

Мађарски вето значи да су одлуке о свим осталим предметима на дневном реду министара финансија одложене, међу њима и одлука о замрзавању 7.5 милијарди евра средстава ЕУ за Мађарску која су блокирана због кршења владавине закона у Мађарској, преноси АП.

Комисија ће размотрити како да “обезбеди решење за Украјину већ од јануара”, рекао је комесар ЕУ за буџет Јоханес Хан током седнице министара финасија.

То би подразумевало такозвану побољшању сарадњу тј. правни пут за избегавања вета, рекли су званичници ЕУ.

– Нисмо били у могућности да усвојимо пакет у целини, али нећемо бити обесхрабрени. Наша амбиција остаје да почнемо исплате Украјини у јануару – рекао је чешки министар финансија Збинек Стањура, председавајући скупа министара.

Рекао је да је задужио Савет ЕУ да ради на “решењу које подржава 26 држава чланица” чиме би се заобишао мађарски вето, преноси АП.

Владе чланица ЕУ имају рок до 19. децембра да заузму став о замрзавању фондова ЕУ за Мађарску, а Комисија такође инсистира да Будимпешта примени 27 “прекретница” у демократским реформама како би се Мађарској била омогућена финансијска средства.

Лидери ЕУ ће се састати на дводневном самиту следеће недеље, што повећава шансе да ће та питања ипак бити решена касније.