Прочитај ми чланак

ЛУКАШЕНКО УПОЗОРАВА УКРАЈИНУ: „Отварање новог фронта – то је равно смрти“

0

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да не верује у намеру Украјине да отвори други фронт у Придњестровљу јер би то било равно смрти.

– Не верујем у то. То им није од користи. Запад би хтео да једним ударцем реши проблем са Русијом и да затвори ту „сиву рупу“ у Придњестровљу, како они кажу, и да уједини Молдавију, гурне је у Румунију или да је учини прозападном. То је њихов циљ. Украјинцима то није потребно. Не верујем да ће Украјинци полудети и отворити некакав други фронт – рекао је Лукашенко, пренела је белоруска агенција „Белта“.

© Sputnik / Михаил Климентјев

Он је подсетио да се у Придњестровљу налази руска војска са техником и наоружањем која ће, уколико се нешто деси, успети да одговори.

Лукашенко сматра да Запад користи ситуацију у Придњестровљу како би дестабилизовао ситуацију у региону.

– Свуда треба све уздрмати – то је у интересу Запада. Не верујем да је то потребно Украјинцима. Ако тамо отворе други фронт – то је равно смрти – закључио је белоруски лидер.

Претходно је Министарство одбране Русије саопштило да је Украјина појачала припреме за инвазију на Придњестровље, што представља претњу за руске мировне снаге, као и да ће руска војска на то адекватно одреаговати.