Прочитај ми чланак

Лукашенко прети ЕУ прекидом дотока гаса:Безглави људи пазите пре него што говорите

0

Белоруски лидер Александар Лукашенко данас је изнео могућност да би могао да затвори транзит природног гаса у Европу преко Белорусије као одмазду нове санкције Европске уније уведене због наводног поступања његове земље с мигрантима.

ЕУ је у среду оптужила Белорусију да је покренула “хибридни напад” на блок охрабрујући хиљаде миграната који беже из сиромаштва и ратом разорених подручја да покушају да пређу у Пољску, те се спрема увести нове санкције Минску.

Лукашенко, којег подржава блиски савезник Русија, одбацио је оптужбе и окривио 27-члани блок и Запад за подстицање кризе на граници његове земље са државама ЕУ.

У четвртак је указао на могућност прекида гасовода Јамал који преноси руски гас преко Белорусије на путу за Пољску и Немачку.

“Ми грејемо Европу, и даље нам прете да ће затворити границу. А ако тамо искључимо природни гас?”, рекао је Лукашенко у коментарима које је објавила државна новинска агенција Белта.

„Стога бих препоручио да пољско руководство, Литванци и други безглави људи размисле пре него што проговоре“, рекао је он.

Европско тржиште гаса, где су цене достигле рекордне вредности последњих недеља, било би веома осетљиво на сваки прекид протока руског гаса преко Белорусије.

ЕУ је отворила пут новим санкцијама против Белорусије већ од следеће седмице.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!