Прочитај ми чланак

ЛУКАШЕНКО: Прекинућемо доток гаса до ЕУ; ПЕСКОВ: Та одлука нема везе са Русијом

0

Ситуација између ЕУ и лидера Белорусије Александра Лукашенка се заоштрава из дана у дан. Након што је нагомилао хиљаде миграната на границе са Пољском и Литванијом, данас је запретио да ће да прекине доток гаса из Русије ка Европи на гасоводу у Белорусији. То је изазвало и реакцију Москве

Потпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да Лукашенкове одлуке немају везе са Русијом и да он самостално одлучује шта ће да уради, а што се тиче Русије, она ће као и до сада да настави да становништво Европе снабдева гасом. У случају да то пресече Лукашенко, он то чини мимо Русије која се ограђује од његових поступака.

Сличан одговор је и Владимир Путин дао одлазећој премијерки Немачке Ангели Меркел у понедељак, кад га је звала да обузда Лукашенка у довођењу и гомилању миграната на границе држава ЕУ, ради уцењивања (исто је радио и Ердоган). Путин је у телефонском разговору поручио Меркеловој да ЕУ око тога контактира Лукашенка, јер Русија не инструише потезе лидера Белорусије у вези миграната. Након тог разговора је послао авионе у Белорусију да осмотре ситуацију.

Насељавање миграната је, иначе, Сорошев дугогодишњи пројекат који је контролисала Ангела Меркел. Ово је први пут да су челници ЕУ њихов илегални продор преко граница назвали „хибридним ратом“, јер су до сада исте ове потезе које је пре Лукашенка спроводио годинама Ердоган уцењујући Европу и гомилајући избеглице на границе са Грчком, потпуно оправдавали и позивали земље да отворе границе за „јадне мигранте“.

Лукашенков потез је разобличио сво лицимерје ЕУ поводом мигрантске политике. Брисел је прво уцењивао Пољску да прими десетине хиљада илегалних младих мушкараца, али када је Пољска остала доследна у свом ставу и то одбила, јасно рекавши да ће да напусти ЕУ ако их услове, челници ЕУ су спустили лопту и почели да мигранстку политику називају хибридним ратом.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!