Прочитај ми чланак

Лукашенко: Пољска провоцира Америку да употреби нуклеарно оружје

0

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да је Пољска главни иницијатор употребе нуклеарног оружја, те да она провоцира САД на акције.

„Знате ко је главни иницијатор који рачуна на примену нуклеарног оружја? Не можете да се досетите? Ја ћу вам рећи. Пољска. Она провоцира вас – САД – на неке поступке у погледу нуклеарног оружја. Не наседајте на тај трик. Ви сте велика технолошка земља, не треба играти како свирају помахнитали политичари“, рекао је Лукашенко у интервјуу за америчку телевизију „Ен-Би-Си“, пренела је агенција „Белта“.

Фото: Притскрин/Јутјуб AP

Он је посаветовао да нуклеарно оружје остане тамо где и до сад – у складиштима.

„Ако се нуклеарно оружје само помери, рецимо, у Пољску – уследиће ланчана реакција. Са друге стране ће уследити реципрочни кораци. Стога то не треба предузимати. Треба се смирити и сести за преговарачки сто“, рекао је Лукашенко.

Упитан да ли постоји вероватноћа да руски председник Владимир Путин одлучи да употреби нуклеарно оружје, Лукашенко је истакао да ни председник Путин ни руско руководство никада није поставило циљ да у Украјини употреби нуклеарно оружје, те да за тим нема потребе.

„Русија је јасно предочила свој став: не дај Боже да дође до напада на територију Русије, у том случају Русија у случају потребе може да употреби све врсте оружја“, прецизирао је белоруски лидер.
Он је истакао да Русија има најсавременије врсте наоружања, те да ће се снаћи у Украјини и без нуклеарног оружја.

„Пре неколико дана када је Русија високо прецизним оружјем извела нападе на Украјину као одговор на Кримски мост, приметили сте да је то сила. И то доста добра. Али то није све. Сигурно знам да Русија има најсавременије врсте оружја. И не треба нуклеарно оружје. Русија ће успети и без нуклеарног оружја“, казао је Лукашенко.

Истовремено је скренуо пажњу на то да су лидери појединих нуклеарних држава почели да говоре на тему нуклеарног оружја.

„Према мом мишљењу, почели су да се хватају за ту тему у Великој Британији, Макрон. Ни у ком случају не треба чак ни да се прича на ту тему. Ако само једна држава употреби нуклеарно оружје, то ће бити крај планете, јер ће то изазвати ланчану реакцију. У Русији то одлично знају. И нико, још једном понављам, то сигурно знам, нико не поставља себи за циљ да употреби нуклеарно оружје“, рекао је Лукашенко.