Прочитај ми чланак

Лукашенко: Ауторитет Русије у свету је огроман – она води свет у мултиполарност

0

Ауторитет Русије у свету је огроман, она предводи прелазак на мултиполарни свет, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко на пленарној седници другог Евроазијског економског форума.

„Русија треба да буде веома активна. Упркос томе што Запад у свим медијима вришти против Русије, њен ауторитет је огроман. Русија је ризиковала и супротставила се униполарном свету. Русија предводи те процесе“, казао је Лукашенко.

Фото: Притскрин/Јутјуб AP

Како је додао, Белорусија иде у корак са Русијом у том процесу.

„Ми морамо да делујемо, ни у ком случају не треба да се ослањамо на ситуацију која се сада развија у свету. Доћи ће до савеза земаља које уједињује жеља за економском и политичком стабилношћу, осигуравањем нове архитектуре економске безбедности“, констатовао је Лукашенко.

Америка покушава да успори развој сарадње са Африком

Белоруски лидер је истакао да се центар светске економије неповратно помера ка земљама у развоју.

„Русија је то, вероватно, схватила пре свих и почела је да успоставља активне контакте са афричким државама. Ми такође покушавамо да сарађујемо са њима. Сви су нагрнули у Африку. Погледајте како су на потезе Русије данас реаговали Запад и САД. Министарство спољних послова Русије, као и други који имају везе са политиком, знају како Американци покушавају да успоре тај процес и да држе Русију подаље од Африке. Али ви, вероватно, добро знате да је Кина већ тамо. Зато се води борба за те земље“, рекао је он.

Међутим, земље у развоју спремне су да бране своје интересе и сопствени пут развоја, додао је Лукашенко.