• Почетна
  • СВЕТ
  • „Људски ланац” дуг 123 километра за референдум о независности Баскије

„Људски ланац” дуг 123 километра за референдум о независности Баскије

0

Participants in the human chain linking the Basque town of Durango with the Navarran capital of Pamplona join hands at the mountain pass of Kanpazar

БИЛБАО – Широм шпанске покрајине Баскије је десетине хиљада људи држећи се за руке формирало „људски ланац” дуг 123 километара тражећи право да се одржи гласање о независности.

Организатори процењује да се „људском ланцу” придружило 100.000 људи попут сличне демонстарције у септембру прошле године у Каталонији. Тада је више стотина хиљада људи демонстрирало у знак подршке независности, формирајући „људски ланац” дуг 400 километара.

Људи у ланцу умотани у црвено-бело-зелене баскијске заставе подигли су повезане руке док су хеликоптери надлетали линију ланца која се протезала од града Дуранго до Памплоне која није у покрајини Баскија али је у суседном региону Навара која се сматра делом баскијског културног и језичког подручја, преноси Ројтерс.

Због дуге економске кризе и политичких корупционашких скандала који су ослабили шпанску демократију, уведену 1970-тих година после дуге диктатуре, незадовољство у земљи је повећано.

(Танјуг)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!