Прочитај ми чланак

Љепојевић: Америка више није на овој планети, милионе хоће да уведу у трагедију

0

Гурање Русије и Кине у савез доказ је да амерички естаблишмент живи на некој другој планети. Америка и даље мисли да је светски полицајац који може да наоружава Украјину, а када Кина наговести да би могла да да оружје другој страни, онда ће они њих да казне, каже за Спутњик новинар и публициста Синиша Љепојевић.

Кина није било која држава, наглашава Љепојевић, већ водећа економска сила света и то је показатељ да су Американци удаљени од реалности што је веома опасно. У таквој позицији, упозорава он, они могу да донесу трагичне одлуке везане за милионе људи.

У Америци, такође, постоји нереална амбиција – да посвађају Кину и Русију, јер не разумеју природу тог савеза. Тај савез је, према речима нашег саговорника, постојао и пре сукоба у Украјини, базиран је на тектонским променама у свету и смени епоха.

„Кина је крајњи циљ САД, јер им је озбиљан ривал и највећи непријатељ и у том смислу је било јако важно напасти Русију, а Украјина је била припремана за тај потез. Да Русија није интервенисала у Украјини, НАТО би напао Русију. Циљ није био да се завлада природним ресурсима Русије, већ да се изолује Кина, да је претворе у оно што је била у 19. веку – западни роб,“ категоричан је наш саговорник.

Кина и Русија граде модел интеграција 21. века

Та калкулација, је сматра Љепојевић, била погрешна, јер се Кина због веза са Русијом сада први пут укључује у украјинску кризу. Он сумња да је реч само о испоруци оружја, јер много више Русија даје Кини него обрнуто. Ипак, са каквим-таквим предлогом мировног споразума Пекинг се директно укључује у украјинску кризу, а далеко важније је да је тај план објављен после посете човека који води спољну политику Кине Москви.

„Кина и Русија граде потпуно нови модел интеграција којем ће као моделу припадати 21. век – нови незападни финансијски систем. Припадаће му Евроазија са свим својим богатствима и неколико „подинтеграција“ као што су ШОС и БРИКС плус. Губитник у овом историјском процесу је такозвани колективни запад, јер његове чланице немају капацитет да схвате те процесе у смислу да на време нађу своје место у њима. Можда ће звучати апсурдно али и Кина и Русија настоје да ублаже слом Запада, јер би се направио велики дебаланс али се то одбија као од зид,“ рекао је Љепојевић.

Најозбиљнији проблем САД – распад унутрашње власти

Кина је подржала Русију и за истрагу о диверзији на Северном току, подсећа наш саговорник који додаје да је та подршка сада институционализована и не може да нестане. Значај онога што је Сејмур Херш објавио о улози САД на уништењу гасовода, подвлачи Љепојевић, јесте у томе што то нису нагађања, већ чињенице добијене из самог врха америчке администрације. То значи да постоји озбиљан лом у врху америчке администрације око америчке политике и према Европи и према Украјини.

Очигледно је да ће Херш још много тога објавити, а највеће последице сносиће Америка, јер је само то откриће дела врха дубоке државе усмерено на америчку политику, а не европску. Љепојевић, међутим наглашава да би овај случај могао да утиче и на исход председничких избора у САД али наглашава да без обзира за кога се тамо гласа на крају победи кандидат „дубоке државе“.

„Најозбиљнији проблем САД је распад унутрашњег система власти и преузимање контроле државе од тих паралелних структура које називамо „дубоком државом“. У том смислу је тешко да један председник може нешто да промени, а то смо најбоље видели на примеру Доналда Трампа. Он је доживео да изда наредбе које нико није поштовао. Наредио је повлачење америчке војске из Сирије, а они су му рекли „нећемо“. Није реално очекивати неке велике промене али је то могуће корак по корак,“ рекао је наш саговорник.

Када је реч о америчком естаблишменту они ће променити политику и према Русији, Кини, Европи и Украјини оног тренутка када њихова математика покаже да губе новац, јер, како каже Љепојевић, у САД никада није постојала политика као таква, она је само била инструмент за паре.