ЛИСТА СУМЊИВИХ „ЕНТИТЕТА“: Зна ли „Фејсбук“ уопште ко је имао приступ подацима

0

Компанија „Фејсбук“ саопштила је данас да је обуставила сарадњу са канадском фирмом за консултантске услуге у политици „Егригејт И-Ку“, након што је објављено да је могуће да је та фирма на неприкладан начин имала приступ личним подацима корисника Фејсбука.

Фејсбук се налази под великим притиском након што је откривено да су подаци милиона корисника завршили у рукама консултантске фирме „Кембриџ аналитика“, а Кристофер Вајли, узбуњивач који је некада радио за „Кембриџ аналитику“, тврди да је та компанија сарађивала с канадском „Егригејт И-Ку“.

CC0 / Pixabay

„У светлу недавних навода да је могуће да је ’Егригејт И-Ку‘ повезан са СЦЛ и да је могуће да је, као резултат тога, на неприкладан начин добио податке корисника Фејсбука, додали смо их на листу ентитета с којима смо обуставили сарадњу док траје наша истрага“, наводи се у саопштењу Фејсбука.

СЦЛ је скраћеница за фирму „Лабораторије за стратешке комуникације“, која има уговор с владом и војском, и власник је „Кембриџ аналитике“, објашњава Ројтерс.

Вајли тврди да је „Егригејт И-Ку“ примао новац од групе за кампању за излазак Велике Британије из ЕУ, пре гласања на референдуму 2016, када су Британци изабрали да напусте Унију.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!