Прочитај ми чланак

ЛИБИЈА – ПРОАМЕРИЧКЕ СНАГЕ У РАСУЛУ: Пао аеродром и код Триполија!

0

Међународно непризната Либијска национална армија (ЛНА) саопштила је да је преузела контролу над аеродромом у предграђу престонице Триполија.

Ахмед Мисмари, портпарол снага лојалних лидеру међународно непризнате администрације Калифе Хафтара, саопштио је и да су припадници ЛНА преузели контроилу над два града у близини Триполија – Тархуаном и Азизијом, преноси Ројтерс.

Мисмари је навео и да је пет припадника ЛНА погинуло у борбама са снагама лојалним премијеру Фајезу Серају, кога признаје међународна заједница.

Како је јавио АП, снаге премијера Сераја данас су саопштиле да су заробиле 100 војника лојалних Хафтару и планирају да изврше ваздушни удар на његове положаје.

АП наводи да је до ескалације насиља дошло када су снаге ЛНА лојалне Хафтару кренуле у офанзиву ка западу Либије.

Хафтар је своје снаге довео до Триполија, који контолише Председнички савет и влада националног јединства на челу са премијером Саједом.

Снаге под контролом Саједа имају подршку САД.

Америчка агенција наводи и да би најновија ескалација могла да доведе до најгорег насиља у Либији од грађанског рата 2011. када је свргнут и свирепо убијен вишедеценијски либијски лидер Моамер Гадафи.

Савет безбедности УН вечерас ће на позив Велике Британије разговарати о најновијем развоју догађаја у Либији.

Раније данас је Калифа Хафтар поручио генералном секретару УН Антониу Гутерешу да ће се операција коју је повео ка Триполију наставити „све док тероризам не буде побеђен“, објавила је телевизија „Ал Арабија“, а пренео Ројтерс.

Гутереш, који је био у посети Либији, претходно је објавио да ту земљу напушта „тешког срца“ и дубоко забринут, након састанка са Хафтаром.

Кремљ је саопштио да не подржава Хафтара, док је ЕУ позвала на смирење и упозорила да би ситуација могла да се отргне контроли.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић изјавила је да је ЕК веома забринута због гомилања војске у Либији и ескалације реторике која озбиљно прети да дође до неконтролисаног сукоба.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!