Прочитај ми чланак

ЛИБАН издао званично упозорење: Могуће да земља остане без струје због Турака

0

Либанско Министарство финансија упозорило је на могућу несташицу струје у земљи пошто је турска фирма, која снабдева Либан електричном енергијом са пловеће електране на шлепу, запретила обуставом испорука због неизмиреног дуга.

У саопштењу министарства наводи се да би Либан, који је у вртлогу кризе што је и довело до тога да земља не измирује своје дугове, могао да се нађе у „потпуном мраку“ ако турска фирма „Карадениз“ прекине испоруке 400 мегавата електричне, преноси Ројтерс.

Овим поводом се одмах огласио и портпарол турског „Карадениза“ који је поручио Бејруту да заустави акцију либанског тужиоца о заплени њихових пловила-електрана, додајући да Либан мора да сачини план за измирење заосталих обавеза како би се избегао прекид снабдевања струјом.

Портпарол „Карповершипа“, подружнице „Карадениза“ која управља плутајућим електранама, обратио се након што је либанско Министарство финансија, позивајући се на једног посланика у скупштини, објавило да је земљи запрећено да ће остати без струје.

Либански тужилац је прошле недеље донео одлуку о заплени турских тегљача на којима су инсталирана постројења за производњу струје и о новчаној казни, након што је тв канал Ел Џадед емитовао прилог у којем су изнете оптужбе за корупцију у вези са уговором о снабдевању електричном енергијом, пренео је Танјуг.

 

Турска компанија те оптужбе негира и каже да јој Либан није платио фактуре за испоручену електричну енергију 18 месеци, преноси британска агенција.