Прочитај ми чланак

Леонков: Русија ће изаћи на Придњестровље и западне границе Украјине

0

БИВШИ командант снага НАТО у Европи, амерички генерал Филип Бридлав, рекао је да постоје три могућа сценарија за сукоб у Украјини, од којих би два победила Русија.

„Ако не урадимо ништа другачије од онога што радимо сада, Украјина ће на крају изгубити јер Русија има више људи и веће ресурсе“, нагласио је.

По његовом другом сценарију, Запад одбија да даље финансира Украјину, што доводи до њеног „потпуног потчињавања Русији“.

А само ако западне земље Украјини дају „све што јој треба“, Кијев може победити у сукобу са Русијом.

Бридлав није прецизирао какву победу има на уму.

На наведене три варијанте се осврнуо познати московски војни експерт Алексеј Леонков, уредник специјализованог часописа „Арсенал отаџбине“:

„Постоји само један сценарио за пораз Украјине и кијевског режима – капитулација. Стратешки задатак демилитаризације и денацификације Украјине постављен је пре почетка Специјалне војне операције, а постоје и други. Један од њих је био копнени коридора до Крима. Следећи такав задатак је копнени коридор ка Придњестровљу да изласком на Црно море у области Николајева и Одесе, односно лишавање Украјине морских лука.

– Још један задатак су западне границе Украјине из јануара 1991. године, уз чишћење територије од свих милитаристичких и националистичких елемената“.

Леонков посебно наглашава:

„Један од циљева Русије био је да разбије механизам дотурања војне помоћи Украјини. Овај задатак је заправо завршен: мало је вероватно да ће Украјина добити војну опрему и наоружање у истом обиму као што је раније добијала. Истовремено смо на линији борбеног додира извршили задатак максималног уништења свега што је тамо стигло. Неуспех кијевске контраофанзиве је потврда да је и овај циљ остварен.

– Следеће на реду је ослобађање окупираних територија ДНР и ЛНР, Херсонске и Запорошке области и других територија које Русија с правом сматра својим, будући да су тамо наши сународници који не желе да живе под украјинским нацистичким режимом. Сви ови задаци биће реализовани чим будемо спремни за њих“, потенцира Леонков.