Легендарни холивудски глумац Кирк Даглас умро у 103. години

0

Кирк Даглас, један од последњих живих глумаца златног доба филмске индустрије, познат по својим улогама у филмовима попут "Спартака", умро је у у 103. години.

„Са огромном тугом, моја браћа и ја саопштавамо да нас је Кирк Далас напустио данас у 103-ој години живота“, изјавио је глумац Мајкл Даглас.

© AP Photo /

 „Био је светска легенда, глумац из златног доба холивудског филма који је доживео  дубоке и златне године, хуманитарац чија је посвећеност правди и идеалима у које је веровао поставила стандарде којем сви ми тежимо“, додао је он.

103-годишњи глумац оставио je за собом 65-огодишњу супруга Ен Баденс и синове Мајкла, Џоела и Питера. Његов најмлађи син Ерик преминуо је 2004. године.

„Кирк је имао богат живот, оставља  за собом филмску заоставштину наредним генерацијма и биће запамћен као чувени филантроп који је много радио у јавности и на доношењу мира планети“, рекао је Мајкл. „Допустите да завршим речима које сам му упутио на његов последњи рођендан и које ће заувек остати истините. Тата – толико те волим и поносан сам што сам твој син.“

Са преко 90 филмских остварења иза себе, Даглас је једна од најсјајнијих звезда светског филма. Најпознатији је по улогама у филмовима „20.000 миља под морем“ у којем је овековечио лик Неда Ланда, затим ратника Ејнара у „Викинзима“ и Винсента Ван Гога у биографском филму „Жудња за животом“.

Иако је Даглас чак три пута номинован за Оскара између 1950. и 1957. године, није освојио ни једну статуу.

Почасног Оскара добио је 1996. године за допринос филмској заједници.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!