Прочитај ми чланак

Лавров о условима за улазак Србије у ЕУ: То је за Брисел геополитичка вежба…

0

Услови које је ЕУ поставила Србији за почетак преговора о чланству у савезу је геополитичка вежба, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров телевизији "Русија 24".

„Изгледа да је Анкара одлучила да више не жели да се бави јаловим и бескорисним послом, док Београд потврђује (своје тежње да се придружи ЕУ). Пре неки дан су тражили да их не забораве када почну преговоре са Украјином и Молдавијом“, истакао је руски министар.

„Таква је ЕУ… Ово је чисто геополитичка вежба. Председнику Вучићу говоре да одустане од Косова и придруже се антируским санкцијама, па ће онда видети“, додао је он.

Он је назвао и интензивирање реторике европских лидера о чланству Кијева у ЕУ „игром“.

„Ово углавном говори (шефица Европске комисије) Урсула фон дер Лајен. Они припремају неке препоруке, шаљу их, сами признају да Украјина није испунила значајан део критеријума. Кијев, кроз уста министра спољних послова Дмитриј Кулеба, каже: шта ће им ови критеријуми, они треба да се приме без условљавања. Не могу све то да схватим Чини ми се да је ово игра, наставак политике коју је ЕУ водила после нестанка Совјетског Савеза“, закључио је он.