Прочитај ми чланак

Лавров – Меркелова је знала: „Владимире, све је то конструктивна двосмисленост“

0

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров рекао је да је бивша канцеларка Немачке Ангела Меркел, пре неколико година, у разговору са руским председником Владимиром Путином предложила да Русија и Украјина директно преговарају, упркос споразумима из Минска.

„Меркелова је пре неколико година, на крају свог мандата, у разговору са председником Путином, када јој је још једном скренуо пажњу на решавање питања статуса Донбаса рекла: ‘Владимире, све је то конструктивна двосмисленост. У ствари, ви одлучујете о свему у Донбасу, морате преговарати са Кијевом’“, изјавио је Лавров за „Први канал“.

Додао да изјава Меркелове да су споразуми из Минска били покушај да се „Украјини купи време“, потврђује да је она била дубоко уверена да нико неће испунити договоре из Минска.

Бајденове изјаве без логике

Лавров је рекао да су изјаве америчког председника Џозефа Бајдена о украјинској кризи нелогичне.

„Председник САД Џозеф Бајден стално говори да Украјина треба да победи како би се избегао трећи светски рат. Не разумем баш ту логику, јер он каже да се Америка неће директно борити са Русијом, иначе би то био трећи светски рат, а затим каже да Украјина треба да победи, да би се то избегло“, рекао је шеф руске дипломатије.

Додао је да Русија нема канал за дијалог са САД.

„Америчка војска каже да Комитет начелника генералштаба Оружаних снага САД Марк Мили повремено контактира генерала начелника Генералштаба Оружаних снага Русије Валерија Герасимова. Секретар одбране САД Лојд Остин је неколико пута разговарао са министром одбране Руске Федерације Сергејом Шојгуом. Све ово је добро и корисно, али и ограничено чињеницом да треба бити пажљивији“, нагласио је Лавров.

Сигнал за Кијев из САД

Лавров је подсетио и на одлуке самита у Нормандији, као и да је исте године Зеленски напоменуо да неће поштовати услове споразума.

„У децембру 2019. године, када је у Паризу одржан самит Нормандијске четворке, био је спреман усаглашен текст споразума који је потврдио темељне одредбе споразума из Минска, где се на почетку наглашавао прекид ватре. Са тим су сви били сагласни“, рекао је он.

Према речима министра, исте године Зеленски је напоменуо да неће поштовати услове споразума.

„Разјаснили смо разлог зашто је дошло до такве метаморфозе између консензуса стручњака и рушења овог консензуса на нивоу шефова држава. Американци су му послали сигнал: ако раздвојите снаге дуж целе линије сукоба, онда вам Руси никада неће дати Донбас“, рекао је шеф руске дипломатије.

Озбиљна промена позиције САД о Криму

Лавров је нагласио да су речи анонимног званичника Пентагона да САД не могу да спрече украјинске оружане снаге да покушају да нападну Крим „озбиљна промена позиције“.

„Анонимни представник Пентагона, рекао је да Америка ‘не може да забрани Украјинцима да активира своје оружане снаге на територији коју сматрамо Украјином’. Ово је веома озбиљна промена позиције“, рекао је Лавров.

Подсетио је да су америчке власти признале жељу грађана Крима да се придруже Руској Федерацији.

„Са државним секретаром САД Џоном Керијем водили смо билатералне разговоре, у којима је он рекао да они савршено разумеју да је избор Кримљана искрен и да ту нема сумње, али да се то још једном мора некако формализовати“, додао је Лавров.

Могућ прекид путева за испоруку оружја Украјини

Руски министар спољних послова сматра да стручњаци могу да прекину испоруку западног оружја Украјини.

„Пратимо допремање модерног наоружања са Запада Украјини. Пратим дискусију у нашем друштву, професионални пензионисани војници говоре о потреби да се пресеку канали снабдевања западним оружјем, пре свега железнице, мостови и тунели. Стручњаци би требало да донесу професионалну одлуку о томе како да ометају и, у идеалном случају, прекину ове испоруке“, рекао је он.

„Једна од метода која се користила и која се користи је да се оштети инфраструктура, укључујући и енергетску, која опслужује снабдевање овим оружјем. Уверен сам да постоје и други планови који ће бити укључени у том погледу“, нагласио је Лавров.

Лаврова новогодишња честитка: САД да буду права демократија

Руски министар спољних послова пожелео је да у Новој години, САД постану истинска демократија.

„Желео бих да буде мало више демократа на међународној арени, јер када почнете да говорите о демократизацији међународних односа, кад захетвате да се односи заснивају на Повељи УН онда ништа више није потребно“, рекао је он.