Прочитај ми чланак

ЛАВРОВ Имунитет према „нацистичком вирусу“ озбиљно ослабио у низу европских земаља

0

Имунитет према „нацистичком вирусу“ озбиљно је ослабио у низу европских земаља и светска јавност се све чешће суочава са покушајима ревидирања резултата Нирнбершког суда, наводи се у поздравном говору министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова на Форуму о нацистичком геноциду над совјетским народом.

„Нажалост, сада је у низу европских земаља озбиљно ослабио имунитет према нацистичком вирусу. Посебно нас брине ситуација у Украјини и у Балтичким земљама. Светска заједница се све више суочава са покушајима да се преиспитају, искриве правни, политички и морално-етички резултати Нирнбершког суда“, наводи се у тексту поздравног говора Лаврова на Међународном научно-практичном форуму „Без застарелости. Геноцид нациста и њихових сарадника над совјетским народом у Великом отаџбинском рату: Историјски смисао и судска пракса“.

Министар иностраних послова Русије је указао, да без обзира на невероватне притиске колективног Запада, међународни партнери и истомишљеници настављају да пружају подршку спољнополитичким иницијативама Русије, између осталог и у Уједињеним нацијама.

„У документима Заједнице независних држава и ОДКБ-а је утврђена квалификација чињеница о томе да су нацисти и њихови сарадници протеривали и истребљивали цивиле и то се карактерише као геноцид над народом Совјетског Савеза. Безусловни приоритет руске дипломатије ће и даље бити да се обезбеди остваривање закључака нирнбершког наслеђа и бескомпромисно противљење било којим облицима херојизације нацизма“, подвукао је шеф руске дипломатије.

Трећи комитет Генералне скупштине Уједињених нација је 4. новембра усвојио је руски нацрт резолуције о борби против величања нацизма. За документ под називом „Борба против величања нацизма, неонацизма и других типова праксе које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и нетрпељивости повезане са њима“ гласало је 106 земаља, док је 15 било уздржано.

Раније је заменик директора департмана за хуманитарну сарадњу и људска права Министарства иностраних послова Русије Григориј Лукјанцев изјавио да су Италија, Аустрија и Немачка први пут у историји гласале на заседању Трећи комитет Генералне скупштине УН против руске резолуције.