Прочитај ми чланак

Лавров: Француска игра једну од водећих улога у распиривању неонацизма у Украјини

0

Француска, нажалост, игра једну од водећих улога у распиривању украјинског неонацизма активним наоружавањем Кијева, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу за француску телевизију „ТФ1“.

Како је рекао, званични Париз активно наоружава Украјину и то офанзивним наоружањем и захтева да се рат води до победе, односно до тренутка када Русија буде поражена.


„То само говори о томе да су сва наша дугогодишња обраћања Западу са позивом да се постигне договор на равноправној основи била узалудна, да су та обраћања свесно игнорисана. То значи да Запад никад није хтео равноправну сарадњу са Русијом“, истакао је Лавров.

Истовремено, руски министар је оценио да Француска тежи ка томе да промовише концепт „стратешке аутономије“.

„Председник Француске Емануел Макрон у више наврата је говорио о потреби формирања нове архитектуре европске безбедности, али САД нису допуштале да се то реализује. И неће ни допустити. САД су у потпуности покорили Европу. Приметне су тежње Макрона да промовише концепт стратешке аутономије. Он се систематично залаже за то, али ниједна друга земља у Европи нема ентузијазам да то подржи. Чак и Немачка говори да безбедност Европе није могућа без НАТО“, додао је.

Ослобођење Донбаса апсолутни приоритет

Ослобођење Донбаса је апсолутни приоритет специјалне војне операције у Украјини, а грађани осталих територија треба сами да одлучују о својој будућности, истакао је Лавров за француску телевизију.

„Ослобођење Доњецке и Луганске области, које су признате од стране Руске Федерације као независне државе, представља апсолутни приоритет“, нагласио је.

Што се осталих територија тиче, како је додао, грађани сами треба да одлуче у каквој средини желе да живе – да ли у тој коју је створио председник Владимир Зеленски где се забрањује образовање на руском језику, коришћење руског језика у свакодневници, где се бојкотује руска култура и затварају руски медији, или у некој другој средини у којој ће грађани бити слободни да васпитају своју децу онако како они желе.

Запад годинама није желео да натера Украјину да испуни своје обавезе

Запад се дуги низ година оглушује о позиве Русије да натера Украјину да испуни своје међународне обавезе, истакао је Лавров.

„Дуги низ година ми куцамо на разна врата у Европи, у САД, позивамо наше западне колеге да натерају Украјину да испуни своје међународне обавезе будући да је приступила бројним европским и међународним конвенцијама. Међутим, Запад се на све те позиве оглушио“, казао је.

Према речима Лаврова, Западу је било свеједно то што је Украјина јавно одбијала да испуни резолуцију Савета безбедности УН по питању Минских споразума.

Тешко да ће Запад укинути Русији санкције

Санкције које је Запад увео Русији и које су се очигледно припремале „не преко ноћи“, тешко да ће бити укинуте, изјавио је Лавров.

„Том брзином којом су их уводили и њихов обим показују да те мере нису припремљене преко ноћи. Припремљене су одавно. Тешко да ће те мере бити укинуте“, казао је.

Штавише, додао је Лавров, и САД, додуше не јавно, али у контактима са својим савезницима говори о томе да чак и да се ситуација са Украјином разреши, санкције ће свеједно остати на снази.

„Овде се не ради о Украјини, која узгред буди речено служи као инструмент за обуздавање Русије, већ о томе да Москва смета Западу да успостави једнополарни свет који је Вашингтон прогласио уз покорну сагласност Европе“, закључио је.