Прочитај ми чланак

KРВАВА ЦЕНА СИРИЈСКЕ СЛОБОДЕ: Ово су Асадови губици од 2011. године до данас (ИНФО ГРАФИКА)

0

sirija-tenk

ДАМАСК – Сиријска војска до пре два дана готово сама борила против ширења тероризма Исламске државе. Како су на северу Сирије Курди били потпомогнути западном коалицијом коју предводи Вашингтон, Исламска држава је тежиште својих операција пребацила на западни део Сирије који је под контролом Асадове Сиријске арапске армије. 

За четири године, од када је Сирија постала је најновија жртва тзв. Арапског пролећа, Сиријска арапска армија претрпела је страховите губитке борећи се са терористичким групама из тзв. сиријске опозиције коју наоружава Запад и борећи се са фанатицима из Исламске државе.

Терористичке групе лојалне Западу одбијале су све Асадове мировне иницијативе, а за то време Исламска држава заузела је већи део Сирије. Борци сиријске опозиције су са надирањем Исламске државе почели масовно да дезертирају и беже из земље, тако да је главни отпор џихадистима пао на Асада и његове војнике.

Исламска држава освојила већи део Сирије (Фото: 1tv.ru)

„У четири године крвавих борби Сиријска војска је изгубила 40 одсто војне опреме. Оно што је остало захтева одржавање, поправку, замену. Чињеница да је Русија одлучила помогне у војно-техничком смислу, у складу са постојећим уговорима са Сиријом, то је снажно подигло морал Сиријској арапској армији  – каже генерални пуковник у пензији Леонид Ивашов.

Борбено искуство плаћено је прескупо за сиријску војску. Она је ушла у рат, са 320 хиљада људи, укључујући ваздухопловство, противваздушну одбрану и ратну морнарицу. На почетку сукоба 2011. године Асад је располагао са 4.700 тенкова ( од старих Т-55 до Т-72) ​​око 3 .000 комада артиљерије, укључујући и самоходне топове и минобацаче, до 4 хиљаде пешадијских борбених возила.

Након неколико година, број војника смањен је на 120 хиљада, Асаду је остало само 1.500 тенкова, 2.5000 артиљеријских оружја и 2.500 борбених оклопних возила. Губици Сиријске арапске армије су огромни али је чињеница да Асад има капацитет не само да се брани већ и да спроводи офанзивне акције против Исламске државе.

sirija statistike

Најтеже губитке претрпело је сиријско ваздухопловство и налази се на ивици пораза. Асад је изгубио између једне трећине и једне половине летачког парка. Уништени су и бројни аеродроми, инфраструктура и опрема на земљи. Такође треба узети у обзир да оно што је преостало су углавном застаре летелице и опрема. Најбоље летелице прве су послате у дејство и оне су највише и пострадале.

avijacija sirija

Без ваздушне подршке Сиријска арапска армија није могла у офанзиву, а сад има ваздушну подршку руске авијације.

Формат руске помоћи Сирији не подразумева улазак Русије у рат. То је временски ограничена операција у циљу уништавања терористичке инфраструктуру – складишта, база, комуникационих центара… Уништавање инфраструктуре Исламске државе је само оно што предходи офанзиви владиних снага.

Извор: Правда