Прочитај ми чланак

Кренули су на Русију али је све пошло наопако – Добили су веома лошу вест

0

Руска Федерација је заобишла замку западних земаља, које су се усредсредиле на руске приходе од продаје нафте и гаса. Ово мишљење деле и аналитичари из Кине.

Након почетка украјинског сукоба, Запад је увео санкције Русији које су требале да сломе њену економију. Међутим, предузете мере нису дале жељени резултат, након чега су САД и њени европски савезници, усмерили поглед на најрањивију тачку Русије- њене енергетске приходе.

Прво је уведена горња граница цене руске нафте, а пре извесног времена ЕУ је договорила горњу границу цене гаса из Руске Федерације. На велико изненађење светске заједнице, руски председник је пронашао излаз.

„Више од 30 земаља је напало Русију, али је она нашла начин да преокрене ток игре“, изјављују кинески аналитичари.

Кремљ је одлуку Европске комисије да уведе горњу границу цене гаса, назвао нападом на тржишни процес, а такође је наговестио и да би земља могла да престане да испоручује гориво, оним земљама које подржавају ове мере.

Такође, није искључена ни опција да Руска Федерација смањи производњу енергената, и тиме изазове колапс на светским енергетским тржиштима.

Поред најављених мера, почело је да се дешава нешто чега се највише плаше у западним престоницама. Русија је почела да преусмерава своје извозне токове на исток. Најпре су се појавили извештаји о рекордним испорукама руског горива Кини и Индији, а крајем децембра Запад је добио још једну изузетно непријатну вест.

У Руској Федерацији одржана је церемонија пуштања у погон гасног поља „Ковикта“.

„Након почетка експлоатације овог поља, Русија ће моћи значајно да повећа извоз природног гаса у Кину“, изјављују кинески аналитичари.

НР Кина је приметила, да је Запад желео да Русији одузме приходе од нафте и гаса, али је на крају нешто пошло наопако у њиховом плану. САД и ЕУ су се надале, да након затварања западних канала за снабдевање горивом, Руска Федерација неће моћи да нађе примену за своје извозне сировине, и да ће пристати на услове Вашингтона и Брисела.

Међутим, на крају је Путин заобишао њихову замку и преокренуо ток игре. Након реализације енергетских пројеката планираних у Азији, стратешка иницијатива ће коначно прећи на страну Москве, а Запад ће се суочити са проблемом.