Прочитај ми чланак

Кремљ: Услови Бајдена за преговоре – немогући, специјална операција се наставља

0

Кремљ није спреман за преговоре са САД ако је њихов услов „повлачење из Украјине“, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је подсетио на изјаву председника САД Џоа Бајдена који је рекао да не планира контакте са руским председником Владимиром Путином у скорије време, али да је то могуће уколико руски лидер „покаже интересовање“ за окончање сукоба у Украјини.

„Дакле, шта је фактички рекао председник Бајден – он је рекао да су преговори могући тек након што Путин оде из Украјине. Ето шта је он рекао“, појаснио је Песков.

Истовремено је додао да Кремљ није спреман на то.

„Специјална војна операција се наставља. Међутим, председник Путин је био, јесте и остаје отворен за контакте, за преговоре. Наравно, најпожељнији начин да остваримо наше интересе је уз помоћ мирних, дипломатских средстава“, нагласио је Песков, подсетивши да је управо Путин још пре почетка специјалне операције покушавао да иницира преговоре са САД, НАТО-ом и ОЕБС-ом.

Портпарол Кремља је подсетио и да САД не признају нове територије Русије те је оценио да то значајно отежава потрагу за неком врстом заједничког полазишта за дискусију.