Прочитај ми чланак

Кремљ: САД ће схватити да са Кином не могу разговарати језиком уцена

0

Кина је веома велика, суверена, моћна држава, највећа економија на свету, са којом чак и САД не могу тако да разговарају, оценио је портпарол Кремља Дмитриј Песков

Швајцарска је изгубила неутралност солидаришући се мањином држава Запада када је у питању сукоб у Украјини, оценио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Швајцарска се удаљава од своје дугогодишње, традиционалне позиције засноване на неутралности. Она је и тако и превише изгубила од неутралности због украјинског случаја јер се солидарисала са Западом који је у тој причи мањина“, казао је Песков.

Он је напоменуо да Кремљ сматра да је позив Руске Федерације на конференцију о Украјини унутрашња ствар Берна.

Говорећи о изјавама америчког министарства финансија о могућим санкцијама Кини, Песков је рекао да се то Пекингу не допада, као и да је Москва солидарна с њим и сматра да је такав тон неприкладан.

Портпарол Кремља је нагласио да су Кина и Русија две суверене државе, чији односи нису уперени ни против кога, већ имају један циљ – развој обострано корисне сарадње уз узајамно поштовање.

„С временом ће САД схватити да је немогуће разговарати са Кином језиком претњи и уцена. Добро смо свесни да наши кинески другови не прихватају такав језик, не прихватају такве поруке, претње и уцене. Кина је веома велика, суверена, моћна држава, највећа економија на свету, са којом чак и САД не могу тако да разговарају“, оценио је Песков.

Највећа партија у швајцарском парламенту „Демократски савез центра“ раније је апеловала на власти да позову Русију на конференцију о Украјини која се одржава у тој земљи 15. и 16. јуна, како се тај догађај не би претворио у необјективну, пропагандистичку конференцију о наоружању.

С тим у вези, Песков је рекао да са таквим ставом може само да се сложи.