Прочитај ми чланак

Кремљ: Нема разлога за банкрот Русије, новца има

0

Нема никаквих објективних разлога за проглашавање банкрота Русије, она има и новца и спремност да га плати, саопштио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Наш став је добро познат: не може бити објективних разлога за банкрот. Новца има и постоји спремност да се дугови плате – било у рубљама или према моделу који би могао бити погоднији за власнике хартија“, одговорио је Песков на питање да ли ће власници западних еврообвезница пристати на нови модел плаћања који је сличан систему плаћања гаса, или ће радије одустати након истека грејс периода.

Он је додао и да се пракса плаћања руског гаса у рубљама показала погодном и за продавце и за купце, па би се овај принцип могао искористити и у случају са исплатом еврообвезница.

Подсетимо, САД су увеле санкције Русију којим се америчким банкама забрањује учешће у куповини државних обвезница деноминованих у рубљама на примарним тржиштима. Америчке зајмодавце то, међутим, не спречава да руски суверени дуг купују на секундарним тржиштима.

Министарка иностраних послова САД Џанет Јелен је изјавила да САД, највероватније, неће продужити лиценцу којом би се дозволило Русији да у условима санкција сервисира дуг у доларима.