Прочитај ми чланак

KРАЈ АГЕНДЕ? СЗО тражи укидање ограничења путовања због корона мера

0

Док у Европи "бифлају" бројке од стотине хиљада заражених, СЗО најављује крај корона агенде препоруком да се УКИНУ ограничења на путовања којима су малтретирали туристе проткле две године.

Комитет СЗО за хитне случајеве за међународне здравствене прописе састао се 13. јануара путем видео конференције како би проценио најновија дешавања у пандемијској ситуацији широм света усред ширења соја Омикрон и поново размотрио мере одговора на КОВИД-19 и закључио да укидање рестрикција може да почне.

„Комитет је послао званично саопштење за све земље: „укинути или ублажити међународне забране саобраћаја јер оне не пружају додатну сигурност и настављају да доприносе економском и социјалном колапсу држава“, саопштено је из СЗО-а у среду.

Комитет је такође приметио да је неуспех ограничења путовања у циљу ограничавања прекограничног ширења Омикрона доказао њихову неефикасност.

Земље треба да се ослоне на процену ризика засновану на доказима када бирају да уведу захтеве за путовања, односно ношење маски, тестирање, вакцинацију и карантин, и „избегавају стављање финансијског терета на међународне путнике“.

„СЗО је саветовала међународном саобраћају да не захтева доказ о вакцинацији против КОВИД-19 за међународна путовања као једини услов који дозвољава међународна путовања, наводи се у саопштењу.

СЗО је такође апеловала на државе да признају све вакцине које су добиле одобрење СЗО, посебно у контексту међународних путовања, додатно захтевајући од држава да подрже истраживања „како би се донела оптимална стратегија вакцинације за смањење инфекције, морбидитета и морталитета“.

До сада је СЗО одобрила чак 10 вакцина против КОВИД-19, укључујући Covovax, Moderna, Comirnaty, Janssen, AstraZeneca, Covishield, Covaxin, Sinovac  и Sinopharm а још 10 вакцина је у процесу анализе, укључујући руски Спутњик.