Коронавирус повећава продају оружја више него терористички напад

0

Власници радњи никада нису видели такав пораст продаје оружја на Флорди, као сада када се коронавирус шири земљом.

Пораст продаје није био тако интензиван ни након терористичких напада на куле близнакиње у Њујорку 11. септембра, ни масовних пуцњава, чак ни када су урагани претили да ће сравнити Јужну Флориду, пише Мајами хералд.

Према речима продаваца, власника радњи и налдежних инститција страх и неизвесност због ширења пандемије коронавируса мотивишу људе да купују оружје и муницију, јер се плаше безакоња, пљачки, борби за храну, лекове, за места у склоништима ….

„Наша продаја је повећана за 80 посто, уз огроман пораст купаца који су први пут одлучили да се наоружају, плаше се пораста броја преступника, незапослености, нешташица“, рекао је Алек Еленберг, менаџер Чарлијеве продавнице оружја.

Његова логика је, како каже, ако не можете да браните кућу и породицу, за шта сте онда добри.

Сједињене Државе су земља са највећим бројем комада оружја по глави становника на свету, 40 одсто Американаца наводи да поседује пиштољ или живи у домаћинству у коме постоји оружје.

Упркос томе, забринутост због убрзаног ширења ковида 19 изазива скок у продаји и према продавцима и подацима Агенција за праћење оружја, као што је ФБИ-јев Национални систем.

Само је у петак тражња порасла на 13.192 захтева са прошлогодишњих 2646, а како Мајами хералд преноси, слична је ситуација и широм САД.

Продавац оружја у другом делу града Џорџ Корбато сматра да људи претерују баш као и када су покуповали све и направили несташицу тоалет-парипра.

“Верујете ли да је коронавирус баш толико апокалиптичан?“, питао је он

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!