Прочитај ми чланак

КОРОНА ЛУДИЛО „Старе вакцине против короне више нису ефикасне, очекују се нове“

0

Имунолошкиња др Емина Милошевић објашњава да је вакцина против короне, којом смо се прво вакцинисали, изгубила свој ефекат, јер је вирус напредовао. "Очекују се нове вакцине, али се ми још нисмо изјаснили да ли их желимо", нагласила је.

Милошевић истиче да ковид не престаје да буде јавни здравствени проблем, иако је Светска здравствена организација 5. маја прогласио крај епидемије, здравствени систем мора да буде у приправности.

– То што није ургентни здравствени проблем, не значи да не постоји – упозорила је Милошевић у емисији „Дан уживо“.

Према њеним речима, очекују се нове вакцине које садрже најновију варијанту вируса.

– Надам се да ће их и наша земља имати, јер је оно на шта се фокусирамо су ризичне групе. Вакцина којом смо се прво вакцинисали се више не даје, не примењује се, јер је изгубила свој ефекат, пошто је вирус напредовао – навела је имунолошкиња.

Међутим, како је истакла, проблем је што „ми још увек немамо и нисмо набавили те вакцине, не знам да ли смо се изјаснили да их желимо“.

На питање ако су грађани до сада добили три или четири дозе вакцине, да ли је потребно поново да се вакцинишу, Милошевић истиче да се сви хронични болесници старији од 60, па чак и млађи са придруженим болестима обрате свом лекару када вакцине буду расположиве.

– За остале и даље је полемика да ли ће бити корисна. Та полемика се односи на то да ли имамо довољно новца да купимо за све или да је обезбедимо за одређену ризичну групу, али то не значи да за неког ко није у ризичној групи је та вакцина лоша – објаснила је.

Што се тиче вакцинације протиц грипа, Милошевић сматра да се може вакцинисати и док траје сезона грипа

– Није касно урадити то и током сезоне. Ако нисте лежали грип пре тога, онда има смисла да се вакцинишете, јер се све више тај пик сезоне грипа помера – рекла је имунолошкиња.