Прочитај ми чланак

КОРОНА ДИКТАТУРА И ЛУДИЛО: Смртна казна за прећуткивање симптома Ковида?!

0

Ирански председник Хасан Рохани рекао је данас да свако ко сакрије да има коронавирус заслужује најстрожу могућу казну, а у Ирану је најстрожа казна - смртна.


– Свако ко се осећа болесно или је евидентно да му је лоше, не сме да крије болест. У супротном, чини страшан прекршај, који ће захтевати најстрожу могућу казну – казао је Рохани.

Иран ће увести нове мере како би се спречило рапидно ширење ковида-19, које подразумевају и казне за неношење маски, а висина и тип казне ће бити утврђени на следећем састанку Владе и Кризног штаба Ирана, преноси Ројтерс.

Према новим правилима, челници Владе који не буду поштовали ова правила, биће кажњени или упозорењем или једногодишњом суспензијом са посла.

Рохани додаје да канцеларије владајуће гарнитуре, где долазе људи за разне врсте послова, нису никоме од помоћи уколико не поштују здравствене протоколе, као што је ношење маске.

Новим мерама је предвиђено да фирме које буду ниподаштавале здравствене протоклоле могу да се суоче и са затварањем, а Рохани је рекао да ће у главном граду Техерану казне бити најоштрије могуће.

У главном граду Ирана је у претходних пар недеља забележено преко 100 преминулих на дан, наспрам мање од десет дневно, колико их је било у првом таласу раније ове године.

Према речима Алирезе Залија, шефа техеранског Кризног штаба, ситуација је врло опасна.

– Имамо чак три то пет пута више случајева, а пораст смртности је између 1,5 и три одсто. Предлажем затварање школа бар на недељу дана, а такође, то се односи и на факултете, библиотеке, џамије, музеје, позоришта и фризерске салоне – рекао је Зали за техеранску телевизију.