Прочитај ми чланак

Конгресменка: САД умешане у прокси рат са Русијом јер је Бајден „на удици“

0

Сједињене Државе су умешане у прокси рат са Русијом, јер је породица америчког председника Џоа Бајдена „на удици“ и не може да одбије Владимира Зеленског, рекла је америчка конгресменка Марџори Тејлор Грин у интервјуу за „Фокс Њуз“.

Она је приметила, да је Кијев за време потпредседника Џоа Бајдена, добио милијарду долара од Сједињених Држава у замену за разрешење украјинског генералног тужиоца Виктора Шокина са његове функције.

Крајем августа, британски лист „Дејли Мејл“ је писао, позивајући се на копије мејлова, да је син америчког председника, Хантер Бајден, помогао у координацији плана за затварање случајева против шефа и власника украјинске гасне компаније „Бурисма“, Николаја Злочевског.

Публикација се позива на мејлове примљене са изгубљеног лаптопа Хантера Бајдена. У једном од њих, од 12. маја 2014, син актуелног председника САД, добио је писмо од топ менаџера „Бурисме“, Вадима Пожарског, у којем се наводи да је Злочевски можда под истрагом украјинског тужилаштва.

Као резултат тога, пише публикација, Џо Бајден је током посете Кијеву у децембру 2015. јавно позвао на реформу канцеларије генералног тужиоца Виктора Шокина, а такође је запретио у разговору са бившим председником Петром Порошенком, да ће Украјини одузети милијарде долара помоћи САД, ако Шокин не буде отпуштен.

У октобру 2020. године „Њујорк Пост“ је објавио серију мејлова Хантера Бајдена, у којима се помиње да је заступао свог оца, када је био потпредседник Сједињених Држава, својим послодавцима у украјинској фирми „Бурисма“.

Бивши амерички председник Доналд Трамп, је тврдио, да је Бајден млађи добио милионе долара за лобирање да „прода“ приступ свом оцу. Преписка је наводно пронађена на лаптопу Хантера Бајдена, који је откривен у радионици у Делаверу.