Прочитај ми чланак

Конгресмени: Украјина није у НАТО-у, САД немају обавезу да је бране и наоружавају

0

Нема сумње да је Украјина од стратешког интереса за САД, али није чланица НАТО-а и ми немамо никакву обавезу да бранимо њене границе, поручили су конгресмени

Група републиканских конгресмена затражил је од америчког председника Џозефа Бајдена и министра одбране Лојду Остину да објасне зашто су послали тенкове „абрамс“ у Кијев, преноси „Дејли колeр“.

Конгресмени сматрају да ескалација сукоба у Украјини иде на штету америчких пореских обвезника.

Трој Нелс, Пол Госар, Лорен Боберт и Ели Крејн сматрају да је субвенционисање Украјине, а да се притом игнорише домаћа безбедност, „срамотно“.

„Нема сумње да је Украјина од стратешког интереса за САД, али није чланица НАТО-а и ми немамо никакву обавезу да бранимо њене границе“, поручили су они.

Ова одлука, наводе конгресмени,  ствара неколико логистичких изазова, од којих је један то што ће бити потребно неколико месеци да се украјинске снаге обуче да управљају тенковима и да ће бити потребно још неколико месеци да тенкови дођу до бојног поља.

Између осталог, конгресмени су затражили информације о томе како ће се контролисати стање оружја које је пребачено у Украјину.

„Како ваша администрација планира да обрачуна губитак и уништење било које ставке америчке војне помоћи и да надокнади трошкове америчким пореским обвезницима?“, наводи се у писму упућеном Белој кући.

Нелс је навео да Американци нису спремни да стално троше своје тешко зарађене доларе на сукоб који је пола света удаљен од њих и то могућности да прате крајњу употребу оружја, муниције, оклопних возила и свега осталог.

После више месеци оклевања, Берлин је ове седмице пристао да пошаље у Украјину тенкове „леопард 2“. Истог дана, САД су најавиле да ће Кијеву послати своје тенкове „абрамс“. Званичници америчке администрације упозорили су, међутим, да ће за њихову испоруку бити потребни месеци, а не недеље.

Москва је прошлог пролећа послала ноту земљама чланицама НАТО-а због слања наоружања Кијеву и министар спољних послова Сергеј Лавров је упозорио да ће све пошиљке које садрже војну опрему постати легитимна мета руских војних авиона.