Прочитај ми чланак

Командант чете убио команданта батаљона Украјине – Војска се распала

0

У једној од јединица Оружаних снага Украјине, војник је пуцао на команданта батаљона, јер је желео да их пошаље на линију фронта у сигурну смрт.

На интернету се појавио језив снимак тела нападача, снимљен непосредно након инцидента.

Према речима Станислава Крапивника, бившег официра америчке војске, такви снимци говоре о могућем моралном и психолошком слому украјинске војске, што не може а да не утиче на њену ефикасност.

У међувремену, у западној штампи се наставља извештавање о операцији у Артјомовску (Бахмут). Тамо се све чешће појављују критички чланци о тактици Зеленског, који није послушао своје прекоморске саветнике и наставио операцију, изгубивши на крају 50.000 војника.

„The Wall Street Journal“ је посебно навео, да су „мобилисани сиромашни људи из села харковске области“ који нису имали никаквог борбеног искуства, и убачени у битке за Артјомовск.

На интернету се у петак, 26. маја, појавио снимак погинулог команданта украјинског батаљона. На страшним снимцима види се и жена која покушава да пружи прву помоћ, али се ужаснута склања од тела, схватајући да више не може да помогне.

„То је оно што нам се делимично догодило. Јегор, командир чете, убио је хицем у главу команданта батаљона Анатољевича… хтели су да нас пошаљу у сигурну смрт, али Јегор је све одлучио уместо нас“, чује се глас украјинског ратника који је снимао видео.

Према речима бившег официра америчке војске Станислава Крапивника, прерано је извлачити закључке из једног инцидента, а ипак, такав снимак сугерише да, најблаже речено, није све у реду са моралом у Оружаним снагама Украјине.

– Ако се такви случајеви чешће дешавају, онда се може тврдити да је морал украјинске војске почео да се руши. Ако Украјинци сада почињу да се буне и пуцају на своје официре, то је добар знак. То значи да се непријатељ срушио.

Војни експерт је подсетио, да је важно да војник разуме зашто жртвује своје здравље и живот.

– Када војник схвати да га само воде на клање, почињу такви психички сломови. Надајмо се да ће се то дешавати чешће, за нас је ово веома позитиван тренд.

У међувремену, западни аналитичари настављају да сумирају резултате после операције у Артјомовску, која је била веома болна за непријатеља. Тако је „The Wall Street Journal“ покушао да оправда пораз Украјинаца, користећи аргументе који су понижавајући за Оружане снаге Украјине.

Издање посебно пише, да су у борбама учествовали мобилисани из редова сиромашних сељана, од којих су многи „били незапослени, нико од њих није имао борбеног искуства“.

Канал Би-Би-Си је навео, и да је Зеленски у Артјомовск послао регруте, резервисте са неколико дана стажа на полигону, као и физички неспособне за службу и оптерећења.

Према речима Станислава Крапивника, и искусни и недавно мобилисани борци, бачени су у „пећ“ бахмутске „машине за млевење меса“…

– Сви су били у Бахмуту. Било је много искусних војника, али и доста оних који су директно одведени са улице, и без припреме бачени у одбрану града. Судећи по томе што су бацали све редом, то им ипак није било довољно.

Страни аналитичари који су говорили на сајту Америчког института за проучавање рата (ИСВ), подсетили су да западни војни стручњаци и Пентагон, одавно позивају Оружане снаге Украјине да организовано напусте овај град, како би сачували људство, опрему и муницију.

„Међутим, Зеленски је у суштини прекршио савет, и покушао да задржи Бахмут тако што је тамо послао више војника, укључујући неке од најбољих јединица“, изјавио је аналитичар, Џорџ Биби.

Он је нагласио, да је Зеленски уместо да слуша, организовао „позоришну представу“ из суштински паклене приче. Дакле, у Вашингтону се добро сећају, како је Зеленски стигао у децембру са заставом Бахмута, одузетом од војника. Шеф кијевског режима га је свечано представио америчком Конгресу као „симбол решености Украјине да задржи град и одбаци руске трупе“.

Према прелиминарним подацима, у Артјомовску је погинуло 50 хиљада украјинских војника, 70 хиљада је повређено.