Прочитај ми чланак

Командант америчких маринаца Дејвид Бергер: САД се може догодити да изгубе рат…

0

НАЧЕЛНИК здруженог генералштаба Оружаних снага САД, генерал Марк Мили, признао је могућност сукоба своје земље са Кином.

„То би се могло догодити због неког инцидента или догађаја. Дакле, постоји могућност инцидента или неког другог катализатора који би могао довести до неконтролисане ескалације. То није немогуће, али то данас сматрам мало вероватним».

Мили је признао да Вашингтон жели да Русија и Кина не формирају војни савез против САД.

Према његовим речима, „постоје одређени показатељи“ да Русија покушаава да контактира Кину ради добијања муниције за даљи украјински сукоб.

Мили, међутим, да то није исто што и «прави војни савез“.

Командант Корпуса (америчких) маринаца, генерал Дејвид Бергер, рекао је листу Newsweek да би Сједињене Државе могле да изгубе у случају војног сукоба са Кином.

Према његовим речима, војска САД нема довољно десантних бродова за превоз маринаца са мора на копно.

„Ако немамо амфибијске јуришне бродове, нећемо моћи брзо да одговоримо на кризну ситуацију која угрожава Сједињене Државе, а наши конкуренти ће попунити ту празнину“, објаснио је.

Такође је признао да је борбена спремност америчких маринаца пала на најнижи ниво последњих година.

У вези с тим, упозорио је да је мало вероватно истовремено распоређивање три амфибијске групе и њихово држање у приправности.

Кинески председник Си Ђинпинг је 29. марта рекао да Кина треба да буде спремна за могући рат против себе.

Кинески министар спољних послова Ћин Ганг рекао 7. марта је да Сједињене Државе злоупотребљавају силу и не поштују међународно право.