Прочитај ми чланак

Колико коштају карте за бечки концерт коме су присуствовали Зорана, Борко и Оља…

0

Бечки концерт је и овог 1. јануара одјекнуо светом, а ми смо у публици приметили нека позната лица.

Традиционални новогодишњи концерт у Бечу привукао је велику пажњу светске јавности, а и многи домови у Србији у 2023. су ушли уз пренос на РТС-у. Ипак, међу онима који су имали задовољство да га слушају уживо, камере су снимиле и нека лица из јавног живота Србије – министарку Зорану Михајловић у ложи, Оливеру Ковачевић с Борком Стефановићем, Ану Ивановић с Бастијаном Швајнштајгером. И можда баш зато је Србију заинтригирала цена улазница за овај престижни културни догађај.

Foto: Tviter

На мрежама су се појавиле различите информације, па смо проверили на самом сајту Бечке филхармоније.

 

Тамо стоји да се цене улазница крец́у од 35 до 1200 евра за новогодишњи концерт, односно од 25 до 860 евра за концерт који се одржава у новогодишњој вечери и 20 до 495 евра за концерт 30. децембра. Није мало, али није ни 5.000 евра. Међутим, постоје услови који ове карте чине још ексклузивнијим.

Наиме, како је напоменуто, „због изузетно велике потражње, карте за три традиционална концерта Бечке филхармоније за крај године извлаче се жребом искључиво на сајту Бечке филхармоније. На овај начин љубитељи музике из целог света имају једнаку шансу да купе ове веома жељене карте“, напоменуто је уз објаву да већ од 1. фебруара 2023. почињу пријаве за учешц́е у извлачењу улазница за концерте за крај 2023/24.

Заинтересовани могу да се пријаве до краја фебруара (потребно је регистровати се на сајту) и за Новогодишњи концерт могу да конкуришу за само две карте, а у марту ће бити обавештени о резултатима извлачења.

И све би то било ок, да се паралелно није појавио још један ценовник за предстојеће концерте крајем 2023. и почетком 2024. године. По њему су цене од 650 евра за стајање до 5.990 евра за прву категорију.

На сајту бечке филхармоније нашли смо и објашњење те ситуације – у делу с најчешћим питањима у вези са картама, једно гласи: „Пронашли смо интернет сајт који нуди улазнице за Новогодишњи концерт по веома високим ценама без учешц́а у извлачењу. Да ли су такве веб странице легитимне?“

„Бечка филхармонија не одобрава праксу куповине карата за догађаје на секундарним платформама. Улазнице за Новогодишњи концерт нудимо искључиво путем извлачења и немамо утицаја на потенцијалну препродају. Често смо обавештени о понудама карата које круже на интернету. Саветујемо вам да не купујете на таквим онлајн берзама карата, чију легитимност нисмо у могуц́ности да проценимо“, стоји у одговору.

Па, која је вероватноћа да су извукли баш Зорану Михајловић?