Прочитај ми чланак

КОЈЕ ЛУДИЛО: Немци овим мерама штедње покушавају да се боре против руског гаса

0

Нове немачке власти покренуле су национални програм уштеде енергије. Ево шта чека обичне Немце.

Немачки министар економије Роберт Хабек, који је главни архитекта рата против Русије у Берлину, покренуо је кампању за уштеде, пише Suddeutsche Zeitung.

Разлози за ову активност су експлозија цена енергената и неизвесност њихових снабдевања из Русије, што је плод Хабекове активности, који обећава да ће до краја године напустити руску нафту и смањити куповину гаса од Гаспрома.

Министарство привреде Немачке је чак створило посебан портал energievechsel.de, где зомбише немачко друштво са дивним перспективама за уштеду енергије које се лако могу применити у свакодневном животу.

Неки примери будуће немачке стварности.

-60 евра уштеде годишње: Потпуно искључите електричне уређаје

Потребно је да искључите ТВ са мреже, извлачећи кабл за пуњење из утичнице, а такође се уверите да на уређајима не светли зелено светло које указује на режим спавања.

Да бисте одмах искључили све уређаје, вреди користити утичнице са прекидачима.

Немци ће морати стално да размишљају о уређајима којих нема на видику, неки од њих се могу искључити помоћу тајмера, то ће дати још 12 евра уштеде.

Предлаже се да се посебна пажња посвети режиму спавања на рачунару током пауза. Два сата такве праксе дневно ће власнику дати уштеду од 17 евра годишње.

27 евра годишње: Правилно коришћење поклопца на лонцу

Ако тигањ има одговарајући поклопац, онда не губи топлоту. Можете уштедети још више коришћењем посуђа одговарајуће величине за ваш шпорет.

24 евра годишње: Кување са минимумом воде

Препоручује се да у лонац сипате онолико воде колико је потребно за кување. Ово ће уштедети енергију и брже загрејати воду и храну, иако пракса показује да је посуђе тако лако уништити.

Јаја и поврће треба кувати у слоју воде од два центиметра, а да их потпуно не прекријете, тако ћете зарадити још 10 евра годишње.

25 евра годишње: потпуно напуните машину за прање веша

Прање једном недељно омогућава уштеду на енергији и прашку, а коришћење еко-програма у уређају даће још 33 евра уштеде. Ако радите без испирања, штеди се још 7 евра годишње и обезбеђује брже прање.

17 евра ће дати прање на 30 степени, а не на 60: савремени прашкови то дозвољавају, али ако вас нападају микроби, онда треба да користите температурни режим од 60-90 степени.

175 евра годишње: сушење на отвореном, на тераси или жици у дворишту

Сушење веша на отвореном ће створити огромне предности.

Генерално, ове идеје нису нове: од 1980-их на Западу постоје друштва злих људи који користе исту воду два или три пута, штеде на струји и одећи, облаче се у половну одећу, сами кроје и шију, сами се шишају.

За богата западноевропска друштва, ово је била једна од манифестација девијације, а сада нове „зелене” власти желе да примене ова дешавања на националном нивоу.