Ко је Српкиња која се поред Ане Брнабић налази на листи најутицајнијих жена у свет

0

Реч је о Фиби Новаковић, директорки "Џенерал Дајнамикса" која је заузела 24. место

На Форбсовој листи најутицајнијих жена на планети прво место заузела је немачка канцеларка Ангела Меркел. На списку се налази и српска премијерка Ана Брнабић и то на 88. месту, а осим ње, своје место добила је још једна Српкиња, која није много позната нашој јавности.

Ради се о Фиби Новаковић и на листи се налази на 24. месту.

Новаковићева је директора „Џенерал Дајнамикса“ која је своју каријеру почела као обавештајац.

Како се наводи у њеној биографији, родитељи су јој пореклом Срби. Завршила је Универзитет Смит у Масечусетсу 1979. године.

Била је оперативац у ЦИА од 1983. до 1986. године, а потом је завршила мастер студије на Убиверзитету у Филаделфији 1988. Била је на дужности вишег официра у Министарству одбране САД, а у Пентагону је була од 1997. до 2001. године.

Преласком у „Џенерал Дајнамикс“ зарада поменуте компаније је порасла за 6,5 одсто.

Како се наводи на сајту „Наши у свесту“, Фиби увек одбија сваки разговор о времену које је провела у ЦИА. О њеном тадашњем животу и раду кумови и родбина знали су само да је често била на службеном путу у иностранству, али не и за кога ради.

Из тог периода једино се зна да се први пут удала 1985. године за колегу обавештајца Мајкла Викерса, али не и кад су се развели.

Нити се зна када се поново удала за Дејвида Морисона, данас пензионисаног лобисту Боинга. У оба брака је задржала српско девојачко презиме Новаковић, родила је три кћери.

Новаковићева на листи скаче из године у годину. На листи из 2015. заузела је 56. место, док је прошле године била на 25.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!