Ко је Путинов избор – шта знамо о Михаилу Мишустину

0

Михаила Мишустин (53), кандидат за премијера Русије, како се наводи, није се много истицао у јавности.

Како наводи АП, избор Мишустина, који нема политичку тежину указује да он неће имати независну улогу.

„Председник Владимир Путин одржао је радни састанак са Михаилом Мишустином и понудио му место премијера. Добивши сагласност, предложио је Мишустинову кандидатуру за место премијера на разматрање у Државној думи“, наводи се у саопштењу прес-службе.

Мишустин од 1998. ради у Влади, а на челу је Савезне пореске управе од 2010.

Мишустин је 1989. дипломирао на Московском институту за алатне машине, на смеру за рачунарски дизајн, а 1992. на истом институту завршио је и докторске студије из економије.

Након школовања почео је да ради као директор једне испитне лабораторије, а касније је предводио управни одбор Међународног рачунарског клуба (ИЦЦ).

Како се наводи, ИЦЦ је у своје редове привукао велике стране компаније и постао организатор Међународног рачунарског форума.

У август 1998. постављен је за заменика шефа Руске федералне пореске службе а од марта 1999. до марта 2004. године био је заменик министра Руске Федерације за порезе и дажбине.

У марту 2008. постао је председник групе предузећа УФГ (УФГ Ассет Манагемент) – једне од највећих компанија које раде у Русији на пољу управљања имовином, приватним капиталом и (заједно са Дојче Банком) домаћим инвестиционим фондовима.

Шта су највећи изазови за будућег руског премијера

Директор Федералне пореске службе Русије Михаил Мишустин позван је на место председника владе земље као „технички“ премијер, како би израдио Уставне амандмане и реализовао националне пројекте, а не за испољавање политичких амбиција, сматра политички аналитичар Александар Коњков.

„Мислим да Мишустин уопште може постати својеврстан ’технички‘ премијер, што је категорија која је била позната у прва два мандата председника Путина, односно такав премијер типа (Михаила) Фраткова или (Виктора) Зупкова. Премијер који нема политичке амбиције, али истовремено има конкретан, јасан задатак, на чијој ће реализацији радити“, објаснио је Коњков за Спутњик.

Међу задацима који су Мишустину и новој влади поверени, стручњак је издвојио достизање националних циљева и реализовање националних пројеката, као и развој, разматрање и усвајање измена на Устав Русије, које је председник Русије Владимир Путин предложио у обраћању Савезној скупштини. Према његовим речима — управо ове измене Устава указују на „привремени“ карактер нове владе.

Премијер Дмитриј Медведев је 15. јануара објавио председнику Владимиру Путину да цела Влада подноси оставку. Прес-служба Кремља касније је саопштила да је Путин за новог премијера предложио Михаила Мишустина.