Прочитај ми чланак

КО ФИНАНСИРА удар на Илона Маска? Сорош, сарадници Клинтонове владе…

0

НАЈАВА Илона Маска да ће након преузимања Твитера спровести политику "неспутане слободе говора" изазвала је жустру реакцију групе неолибералних невладиних организација и група, које у заједничком писму апелују на компаније да престану да се рекламирају на Твитеру.

То писмо је изазвало моменталну реакцију Маска, који је јавно, на Твитеру поставио питање – ко финансира ове организације?

Потписници писма су 26 невладиних организација, међу којима су и оне које финансира Фондација за отворено друштво Џорџа Сороша, као и НВО које су основали бивши службеници Клинтонове и Обамине администрације, а чији су донори богати симпатизери америчких демократа и владе западноевропских земаља.

– Преузимање Твитера од стране Илона Маска додатно ће отровати наш информациони екосистем и представљаће директну претњу по јавну безбедност, посебно онима који су већ најугроженији и маргинализовани – пише у заједничком писму.

Ко су потписници?

Следећих 26 организација су потписнице писма којим апелују на компаније да престану да се оглашавају на Твитеру:

Access Now
Accountable Tech
Black Lives Matter Global Network Foundation
Center for Countering Digital Hate
Empowering Pacific Islander Communities (EPIC)
Face the Music Collective
Fair Vote UK
Free Press
Friends of the Earth
Gender Equity Policy Institute
GLAAD
Global Project Against Hate and Extremism
Indivisible Northern Nevada
Kairos
Media Matters for America
MediaJustice
NARAL Pro-Choice America
National Hispanic Media Coalition
Religious Coalition for Reproductive Choice
Reproaction
Stop Online Violence Against Women Inc
The Sparrow Project
UltraViolet
Union of Concerned Scientists
V-Day/One Billion Rising
Women’s March

Упозорили су да би компаније које наставе да се рекламирају на Твитеру повезале себе са платформом која „промовише мржњу, екстремизам, дезинформације о здрављу и теоретичаре завере.“

– Под Масковом управом, Твитер ризикује да постане септичка јама дезинформација, на којој профитира и ваш бренд, загађујући наш информациони екосистем у време када је поверење у институције и медије већ на историјски ниском нивоу.

Маск је у одговору на писмо твитовао следеће:

– Ко финансира ове организације које желе да контролишу ваш приступ информацијама? Хајде да истражимо – да би након тога додао:

– Сунчева светлост је најбоље средство за дезинфекцију.


Међу потписницима налази се активистичка група „Access now“, коју су основали Брет Соломон, Камеран Ашраф, Сина Рабани и Ким Пам.

Ту невладину организацију, која је основана током избора у Ирану 2009. године како би се борили против „преваре и кршења људских права“, финансирају развијене европске државе, попут шведске развојне агенције „Сида“, али и Фондација за отворено друштво Џорџа Сороша.

Поред Сороша и Шведске, ту су и владе Данске, Холандије и Канаде.

На списку потписника је „УлтраВиолет“, невладина група која тврди да се бори против „сексизма и за стварање инклузивнијег света“.

Ту NVO подржавају велики амерички синдикати, као и НоВо фондација, коју је основао син милијардера Ворена Бафета Питер. Поред богатства Бафетових, иза „UltraViolet“-а стоји и породица Прицкер, која је милионе зарадила преко ланца хотела Хајат.

На списку је и „Accountable Tech“, група са седиштем у Вашингтону, коју су основали Никол Гил и Џеси Лерич. Потоњи је био портпарол Хилари Клинтон током њене кампање, и нећак је Дејвида Акселрода, бившег високопозиционираног саветника Барака Обаме.

Подсећамо, Маск је након најаве да ће преузети Твитер на тој друштвеној мрежи потврдио да остаје посвећен слободи говора.

– Слобода говора је основа функционалне демократије, а „Твитер“ је дигитални трг на којем се расправља о питањима од виталног значаја за будућност човечанства. „Твитер“ има огроман потенцијал и радујем се сарадњи са компанијом и корисницима како бисмо тај потенцијал откључали – написао је милијардер.

Маск је обелоданио своје намере 4. априла, када је открио да је са 9,2 одсто удела постао највећи акционар „Твитера“. Десет дана касније, званично је дао понуду за преузимање 100 одсто акција компаније, по цени од 54,2 долара по акцији. Иако је прво наишао на противљење акционара, оно је спласнуло када је саопштио да ће дати 21 милијарду долара сопственог новца за куповину по укупној цени од 44 милијарде.