Прочитај ми чланак

Ко долази у Давос: Без Руса и Кинеза, учествује Србија

0

На Светском економском форуму највише ће бити представника крупног капитала из САД, док Европљани, иако најближи швајцарском зимском центру ,не чине тако велику групу

Светски економски форум у Давосу, 53. по реду, биће одржан од данас до 20. јануара.

Србију ће представљати председник Александар Вучић и министарка културе Маја Гојковић.

Организатори Светског економског форума објавили су списак учесника на којем је тзв. Косово представљено фуснотом. Уз име премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија налази се звездица.

Листа милијардера који ће ове године бити гости у Давосу, где се од понедељка до петка одржава Светски економски форум, ове године биће нешто другачија него претходних.

Она одрaжава глобални преокрет који је преобликовао светско богатство и померио центре моћи због војног сукоба, болести и растуће инфлације, пише „Блумберг“ анализирајући како су конфликт у Украјини, пандемија ковида 19 и стисак инфлације утицали на списак званица у Давосу.

За присуствовање скупу регистровало се око 116 милијардера, 40 одсто више него пре десет година.  

Међу гостима ове године нема ниједног руског олигарха, некада сталних гостију у монденском зимском центру у Алпима. Сукоб у Украјини и западне санкције Москви учиниле су у том случају своје. Такође, ниједан милијардер учесник Давоса не долази ни из Кине, наводи се у тексту и додаје да су прошле године најбогатији људи ове земље изгубили на берзи укупно 224 милијарде долара.  

Празнину ће попунити милијардери из заливских земаља, којих је све више захваљујући расту цене нафте и репутацији „оазе“ релативне стабилности у нестабилном подручју.  
Индија, чији богаташи су и претходних година били заступљени и виђени гости у Давосу, и ове године има 13 регистрованих милијардера учесника економског скупа.

Међу њима је четврти најбогатији човек света, према „Блумберговом“ индексу милијардера, Гаутам Адани, краљ угља чије је богатство прошле године процењено на 44 милијарде долара.

Американци, што је већ постало уобичајено, чине највећу групу са 33 милијардера пријављена за учешће на догађају, укључујући и оне који су прошле године прескочили форум који је био одржан у мају.

Волстрит ће бити нарочито видљив међу учесницима форума, са извршним директором „Џеј-Пи Моргана“ Џејмијем Дајмоном, Леријем Финком из „Блекрока“ и Стивеном Шварцманом из инвестиционог фонда  „Блекстоун“, између осталих.

Упркос томе што су најближи швајцарском зимском центру, Европљани не чине тако велику групу: 18 европских милијардера долази у Давос. Примећује се и да су једини који долазе из Велике Британије погођене рецесијом, уствари Индијци.

Реч је о Лакшмију Миталу, по листи магазина „Форбс“ петом најбогатијем човеку света, оснивачу компаније која носи његово презиме и сувласнику највећег произвођача челика на свету „Арцелор Митала“, који долази у Давос са децом.