Прочитај ми чланак

Ко ће однети победу на изборима за Европски парламент?

0

Грађани Европске уније бирају 720 посланика ЕП; први први прелиминарни резултати у недељу увече

У Словачкој су јутрос отворена биралишта на изборима за Европски парламент, где ће се бирати 15 посланика за ЕП, а коначни резултати биће објављени у недељу, 9. јуна, после 23 часа.

Повећан број полицајаца надгледа ове изборе, а на терену ће бити више полицијских патрола и након њиховог завршетка,  преносе словачки медији.

Избори за Европски парламент званично су почели у четвртак, 6. јуна, када су гласали грађани Холандије, а грађани Летоније, Малте, Словачке, Чешке и Италије гласају (и) данас.

И у Италији гласање траје два дана, данас од 15 до 23 часа, а сутра од 7 до 23 сата, а ова држава као трећа по величини земља ЕУ бира 76 посланика.

На Малти су биралишта такође отворена јутрос, а затварају се у исто време као у Словачкој. Ова ова земља ће, као и Кипар и Луксембург, имати најмање посланика у ЕП, односно само шест.

У Летонији бирачка места су отворена од 8 до 20 часова, док је 50 бирачких места отворено и за грађане Летоније у иностранству, углавном у амбасадама и конзулатима, преноси летонски јавни сервис ЛСМ. 

Летонија ће имати девет посланика у Европском парламенту након ових избора, а у досадашњем сазиву имала је осам.

У Чешкој се наставља дводневно гласање на европским изборима, које је почело 7. јуна, а биралишта ће данас бити отворена од 8 до 14 часова, како би грађани изабрали 21 посланика у новом сазиву ЕП.

Број посланика који се додељује државама у ЕП пропорционалан је броју становника, па ће тако највише, 96 посланика, бирати држављани Немачке.

Избори за Европски парламент званично су почели 6. јуна, када су отворена биралишта у Холандији, где су грађани бирали 31 посланика, а јуче су гласали и држављани Ирске. Све остале државе чланице ЕУ гласаће сутра, када ће бити познати и први прелиминарни резултати избора за ЕП.

На европским изборима грађани ЕУ бираће 720 посланика ЕП.