Прочитај ми чланак

Климатска апокалипса: На стотине мртвих, уништен град, пожари и 50 степени ВИДЕО

0

Литон је био центар високих температура прошле недеље. Измерена је највиша температура до сада у историји канадских мерења - 49,6 степени.

Канада је задњих десетак дана пролазила кроз рекордан топл талас који је у више од седам дана усмртио на стотине људи и узроковао више од 150 шумских пожара широм Британске Колумбије.

У Литону, месту са само 250 становника, обично су том јуна максималне температуре око 25 степени.

Протекле недеље, међутим, ноћи су биле топлије него што је уобичајена просечна температура за тај месец.

Мештани тог градића немају баш пуно клима уређаја, а њихове куће су заправо дизајниране да задржавају топлоту.

Сада су пожари претворили велики део Литона у пепео и натерали његове становнике у бег.

Научници деценијама упозоравају да ће климатске промене проузроковати чешће и јаче топлотне ударе.

Управо смо били сведоци овога у Канади, али и у многим другим деловима северне хемисфере који постају све мање погодни за живот.

На северозападу Сједињених Држава, на пример, путеви су се топили ове недеље, а становницима Њујорка је речено да не користе енергетски интензивне уређаје, попут машина за веш, како би избегли преоптерећење електричне мреже.

У Москви је 23. јуна измерена највиша температура у јуну – 34,8 степени.

38 степени у Арктичком кругу

Чак и у Арктичком кругу су температуре биле око 30 степени.

Светска метеоролошка организација (WМО) управо ради на евиденцији највише до сада заележене температуре северно од Арктичког круга након што је у Верхојанску 20. јуна забежено 38 степени

На северозападу Индије, дест милиона људи погодио је топлотни талас.

У главном граду и његовој околини у среду се температуре нису спуштале испод 40 степени, што је заправо 7 степени више него просек за тај месец.

Ирачке власти су у четвртак у неколико провинција, укључујући главни град Багдад, прогласиле државни празник.

Разлог томе су биле температуре изнад 50 степени и колапс електроенергетског система након чега је једноставно било превруће за рад или учење.

Ово би се могло догађати сваке године?

ЦНН је поразговарао са стручњацима како би утврдио колико су ови догађаји повезани и зашто топли талас истодобно погађају неколико делова северне хемисвере.

„Системи високог притиска које видимо у Канади и Сједињеним Државама, сви ови системи, покрећу се оним што називамо млазним токовима – појасом врло јаких ветрова који су високо изнад наших глава, неких 9.000 метара где лете авиони“, рекла је Лиз Бентли, извршна директорка Краљевског метеоролошког друштва из Велике Британије.

Бентли је објаснила да тренутна конфигурација млаза спречава временске системе да се ефикасно крећу у уобичајеној путањи запад-исток.

Слична ствар догодила се средином јуна на југозападу Сједињених Држава, када је било рекордних врућина у местима попут Феникса у Аризони.

Неколико недеља касније, подручје високог притиска формирало се на северозападу, обарајући температурне рекорде у Вашингтону, Орегону и југозападу Канаде.

Бентли наводи да би се ова ситуација могла догађати сваке године до 2100.

Глобално загревање или нормалан ток догађаја?

Неки политичари више не оспоравају чињеницу да су климатске промене одговорне за многе временске екстреме, посебно за врућине и олује.

„Климатске промене воде до екстремних врућина и дуготрајне суше. Шумски пожари су постали интензивнији и трају изван традиционалних месеци сезоне пожара“, рекао је у среду амерички председник Џо Бајден.

Знанственици раде на софистицираним алатима који могу брзо проценити колико климатске промене доприносе одређеном временском догађају.