Прочитај ми чланак

КИСИНЏЕР: На ивици смо рата Русијом и Кином- Требало је зауставити ширење НАТО-а

0

Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер изјавио је да је Вашингтон одбацио традиционалну дипломатију и да је у одсуству великог лидера свет довео до ивице рата са Русијом и Кином због Украјине и Тајвана.

На ивици смо рата са Русијом и Кином због питања чији смо делимични творци, а нисмо размишљали како ће се криза завршити или где ће нас одвести – рекао је Кисинџер за дневник „Волстрит журнал“.

Кисинџер сматра да је ширење НАТО-а требало да се заустави у Пољској (1999.), а Украјина је требала да заузме место у односима Русије и Запада какво је имала Финска.

Он верује да је “била грешка што је НАТО сигнализирао Украјини да би се на крају могла придружити савезу” и да је се Путинова забринутост за сигурност Русије требала схватити озбиљно.

Мислио сам да су Пољска, као и све традиционалне западне земље које су биле део западне историје, логичне чланице НАТО-а. Био сам за потпуну независност Украјине – изјавио је бивши државни секретар САД.

Према његовом мишљењу, Украјина је „скуп територија који су једном биле припојене Русији, а које Руси виде као своје. Стабилност би била боља да је Украјина тампон између Русије и Запада. Међутим, као резултат руске специјалне војне операције Кисинџер сматра да се ситуација променила.

Сада сматрам да, на овај или онај начин, формално или не, Украјину након овога треба третирати као чланицу НАТО-а – додао је он.

Кисинџер тврди да би САД требао да нађе „равнотежу“ између себе, Русије и Кине. Ово се израз односи на неку врсту равнотеже моћи, уз прихватање легитимитета понекад супротстављених вредности.

Хенри Кисинџер, сада 99-годишњак, елаборирао је улогу Запада у сукобу у Украјини у недавној књизи у којој описује истакнуте вође након Другог светског рата.

Описао је одлуку Русије да пошаље трупе у земљу као мотивисану потребом за сопственом сигурношћу, будући да би чланство Украјине у НАТО-у преместило оружје савеза на близину од 500 километара од Москве.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!