Прочитај ми чланак

Кирилов: Дејства Кијева према Запорошкој нуклеарки могу довести до нове Фукушиме

0

Руски експерти сматрају да због дејстава Кијева на Запорошкој нуклеарки може доћи до ситуације сличне Чернобиљу и Фукушими, изјавио је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов.

„Према мишљењу наших експерата, због дејстава Оружаних снага Украјине, слична ситуација може настати и у Запорожској нуклеарној електрани“, рекао је он.

Кирилов је објаснио да је после хаварије на нуклеарној електрани у Фукушими до 500 хиљада људи морало принудно да се евакуише, „а последице испуштања радиоактивне воде у океан осетиће потомци“.

Што се тиче Чернобиља, више од 20 европских земаља било је контаминирано радиоактивним изотопима, око четири хиљаде људи је умрло од директног излагања зрачењу, а више од 5,5 милиона људи добило је повећану дозу зрачења, додао је Кирилов.

Генерал је нагласио да ако се резервни дизел генератори и мобилне пумпе електране покваре, у случају ванредне ситуације доћи ће до прегревања језгра и, као последица, „уништавање реакторских постројења у највећој нуклеарној електрани у Европи са испуштањем радиоактивних материја у атмосферу и њиховим преношењем на стотине километара“.

Провокација украјинских снага

Кирилов је нагласио да украјинске снаге намеравају да инсценирају провокацију техногене катастрофе која се састоји у цурењу радијације, уништавању целовитости складишта нуклеарног отпада и повлачењу реактора нуклеарке на ванредан рад.

Према његовим речима, инсценирање је везано за посету генералног секретара УН Антонија Гутереша Украјини.

Он је објаснио да би, према плану украјинских трупа, то требало да буде последица војних дејстава Оружаних снага Русије на територији нуклеарке и неспособности руских стручњака укључених у рад овог нуклеарног објекта.

Кирилов је навео да ће могућа катастрофа на нуклеарки због провокације украјинских трупа довести до масовне миграције и имати катастрофалније последице него предстојећа гасна енергетска криза у Европи, што потврђују прогнозе низа европских стручних организација.

Према његовим речима, циљ провокације Кијева у нуклеарки је стварање зоне отуђења до 30 километара, довођење међународних снага и оптуживање Русије за нуклеарни тероризам.

Према прогнози, у случају хаварије у нуклеарки, радиоактивне материје ће захватити Пољску, Немачку и Словачку, рекао је Кирилов. Предвиђа се и да ће радионуклиди пасти и у Молдавију и Румунију.

Он је објаснио да би радиоактивне супстанце могле да наткрију и балтичке државе и Скандинавију ослобађањем 25 одсто садржаја најмање једног реактора Запорошке нуклеарне електране.

Према његовим речима, уколико украјинске снаге наставе да гранатирају нуклеарку, може се разматрати питање стављања блокова бр. 5 и на „хладну резерву“, што ће довести до прекида рада електране.

Русија није распоредила тешко наоружање у нуклеарки

Он је истакао да је Русија спремна да уз помоћ снимака високе резолуције докаже стручњацима ИАЕА да на територији Запорошке нуклеарне електране нема оружја.

„Украјинска страна је више пута изјављивала да Оружане снаге Русије врше нападе на станицу, а да је на територији нуклеарне електране распоређено руско тешко наоружање из којег се врши гранатирање објеката Оружаних снага Украјине“, рекао је Кирилов.

„Спремни смо да ИАЕА представимо реалне слике са веома високом резолуцијом на којима се види да се наоружање, а посебно тешко, не налази на територији ове станице. Министар одбране Руске Федерација (Сергеј Шојгу) је то рекао генералном секретару УН (Антонију) Гутерешу“, нагласио је Кирилов.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.

Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.

Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.