Прочитај ми чланак

Кинески председник сасекао канадског премијера: Љут, прекинуо га и отишао (ВИДЕО)

0

У ретко виђеном изливу љутње и то јавно, кинески председник Си Ђинпинг критиковао је данас канадског премијера Џастина Тридоа током њиховог сусрета, због наводног "цурења информација" о састанку који су одржали иза затворених врата на самиту Г20.

На видео снимцима које су објавили канадски медији, Си и Тридо се могу видети како стоје близу један другог и разговарају преко преводиоца, преноси Ројтерс. Незадовољство Ðинпинга је вероватно изазвано медијским извештајима у којима се наводи да је Тридо после јучерашњег састанка са председником Кине, првог у последње три године, изразио „озбиљну забринутост“ због наводне шпијунаже и кинеског „мешања“ у канадске изборе.

„То није прикладно и ми то не бисмо тако урадили. Ако постоји искреност, можемо добро да комуницирамо уз обострано поштовање, иначе, у супротном неће бити једноставно“, рекао је Си на мандаринском, смешећи се свом саговорнику.

На данашњем снимку се види како преводилац кинеског председника преводи Тридоу да је „све о чему смо разговарали процурило у новине, што није прикладно“.

Тридо је одговорио да се у Канади верује у слободан, отворен и искрен дијалог.

„То је оно што ћемо наставити да негујемо, наставићемо да радимо на стварању конструктивних односа, али биће ствари око којих се нећемо сложити“, рекао је Тридо.

Међутим, пре него што је Тридо завршио свој одговор, председник Си је, приметно огорчен, пресекао канадског премијера у пола реченице и одлучно узвратио.

„Стварање услова, стварање услова. Ок“, рекао је Си, насмејао се, руковао са Тридоом и отишао.