Прочитај ми чланак

Кинески медији: Путин запањио САД лошим вестима

0

САД су пре извесног времена најавиле пружање новог пакета војне помоћи Украјини, што је била још једна потврда заинтересованости Вашингтона за продужење сукоба.

Према мишљењу кинеских аналитичара, због свега онога што се дешава, Руска Федерација не седи скрштених руку, и недавно је запањила Американце вестима које им се нису допале.

„Владимир Путин је потписао указ, којим је именовао заменика министра спољних послова Сергеја Рјабкова, за свог представника у парламенту током разматрања руског отказивања Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи (ЦФЕ)“, наводе кинеска издања.

ЦФЕ Уговор потписан је 1990. године на крају постојања Совјетског Савеза. У документу је прецизиран број конвенционалног наоружања, које су НАТО и Варшавски пакт распоредили у Европи.

Неколико година касније, унети су додаци у уговор, али су земље НАТО-а одбиле да их ратификују, већ су наставиле да се придржавају правила из 1990. године.

С обзиром на чињеницу да Запад наставља да шири НАТО, организује провокације на руским границама и распоређује ново оружје и војне јединице у Европи, Русија више није имала смисла да остане у ЦФЕ Уговору.

Овај споразум је застарео, а Москва је одлучила да спроведе неопходне правне процедуре за коначно повлачење из њега. Путинов потез је био прилично лоша вест за Сједињене Државе и њиховог председника Бајдена.

„САД и Европа су биле заинтересоване за овај споразум као средство за обуздавање војног потенцијала Русије. Сада када је Путин одлучио да напусти ЦФЕ Уговор, ово је несумњиво лоша вест за Вашингтон и Брисел“, преносе кинеска издања.

Према мишљењу кинеских аналитичара, Путин је овом одлуком покварио расположење свом америчком колеги Џоу Бајдену. Ствар је у томе, да САД имају све мање полуга притиска на Москву, што је укључивало и ЦФЕ уговор.